Yurtdışına Ucuz Seyahatin Püf Noktaları

Not: Bu yazı Haziran 2009'de falan yazıldı, markalar veya olaylar değişmiş olsa da ana fikir aynı, kafanıza takılan bir şey olursa aşağıda sorabilirsiniz.)

Önceki yazılarımdan anlamış olabileceğiniz gibi iflah olmaz şekilde yolculuk tutkunuyum. Bu tutkum sanırım 13 yaşında Almanya’ya akrabalarımın yanına tatile gönderildiğimde başladı, zira tamamen yabancı topraklarda (ki Almanya’ya yabancı toprağı demek haksızlık aslında) farklı insanların farklı kültürleriyle karşılaşmanın ve tanımanın inanılmaz bir deneyim olduğunu düşünüyorum.

Özellikle gençler arasında yurtdışına gitmek ve gezmek fikri çok tutulur ancak nedense inanılmaz maliyetli ve ancak zenginlerin yapabileceği bir eylem olarak görülür. Oysa bu fikir tamamen yanlış. Ben de bu yazımda yurtdışı seyahatleri ucuza getirmek konusunda bildiklerimi ve atılması gereken temel adımları kısaca paylaşmaya çalışacağım.

Yurtdışında gezmek için çeşitli yollar mevcut. En basitinden bir paket tura katılıp gezebilirsiniz. Ben bunu hiç yapmadım, her zaman kendi istediğim bölgelere kendi kurduğum planla gitmeyi tercih ettim. Ama özellikle Avrupa dışındaki bölgeler için bu turlar epey uygun olabilir. Hatta Avrupa için bile olabilir ama bireysellik iyidir gibi bir düsturum var. Paket tura katılacaksanız yapacağınız çok bir şey yok zaten, gideceğiniz yer de kalacağınız yer de bellidir, yalnızca güvenilir bir acente bulmaya dikkat edin yeter.

“Ben kendi planımı yapacağım, oradan oraya sekeceğim!” diyorsanız, yola devam edebiliriz. Bu yazıda örneklerimi Avrupa merkezli seyahat üzerinden vereceğim, ben de yalnızca oraları gördüm zira. “Gitmediğim Yerler” konseptinden bir yer seçerseniz yolunuz açık olsun, orada düşük bütçeye nispeten uygun tek yer Isle of Man’dı hatırladığım kadarıyla.

Adım 1: Planlayın ve planınıza inanın! Yazın Avrupa’ya mı gideceksiniz? Gidin. Mutlaka 20 kişilik arkadaş grubunuzla gitmek zorunda değilsiniz ki plan yaptığınız arkadaşlarınız da sizi illaki satacaklardır. Ama unuttuğunuz bir şey var; tek başınıza dolaşmanız yasak değil. Korkmayın, güzel bir plan tek kişilik yolculuğunuzu güvenli ve eğlenceli hale getirebilirsiniz. Bu adım çok önemli çünkü ucuz bir yolculuğun ilk adımı erken planlamadır ve siz planlarınızı ne kadar erken yaparsanız o kadar iyi olur.

Adım 2: Güzergah belirleyin. Bütün Avrupa ayaklarınızın altında olabilir ancak “Sabah Norveç’te smørbrød ile kahvaltı edeceğim, öğlen de Barcelona’da Paella yiyeceğim.” gibi yaklaşımlar, mümkün olmakla birlikte cüzdan dostu değil. Bu noktada Interrail konusuna girmek gerekiyor. Interrail sadece liselilerin ve üniversitelilerin hayallerinde yarattıkları bir kavram değil, gerçekten yapılıyor. Ama çok çeşitleri var. Öncelikle Global ve Tek Ülke biletleri bulunuyor. Global dediği Avrupa elbette, tek ülke dediği de adından anlaşılacağı gibi Avrupa’daki bir ülkede gezmeyi sağlıyor.

1 aylık Global Pass alıp her gün bir başka ülkeyi görmeye çalışmanın çeşitli yan etkileri olabilir. Bunlardan ilki oldukça halsiz olacağınız için gördüklerinizden keyif alamamanızdır. İkincisi trenden trene koşmaktan ve tren ayarlaması yapmaktan beyin sarsıntısı geçirmektir çünkü trenlerin hepsi sizi gideceğiniz yere istediğiniz saatte götürmek için hazırda beklemez, her an gecikmeler yaşanabilir, uluslararası ya da hızlı trenler için ek ödeme yapmanız gerekir ve en pahalı bilettir (bir de 26 yaşından büyükseniz gerçekten pahalıdır). Elbette Global Pass alıp düzgün bir planla çok güzel gezebilirsiniz. 7 ülke yerine 3-4 ülkenin şehirlerinde dolaşarak yolculuğunuzu optimize edebilir, daha rahat bir kafayla dolaşabilirsiniz. Bir diğer seçenek de 10 günde 5 günlük ya da 22 günde 10 günlük biletlerdir. Kısaca, 22 gün içerisinde 10 kez trene binebilirsiniz. Yani bir şehirde birkaç gün geçirmek istiyorsanız ideal seçimdir.

Interrail geniş bir mevzu, o yüzden bu konu hakkında uzmandan bilgi almak için Gençtur’un Interrail sayfalarını gezmenizi tavsiye ederim. Güzergah belirleme konusuna geri dönecek olursak, öncelikle hayallerinizi ve opsiyonlarınızı masaya yatırın. Avrupa’da gitmek istediğiniz yerlerde ya da yakınlarında arkadaşınız ya da akrabanız bulunuyor mu? Bulunuyorsa, plan yaparken onları da göz önünde bulundurun. Onları kalacak yer ya da aktarma yeri olarak kullanabilirsiniz. Örneğin Köln yakınlarında kalabileceğiniz bir yer varsa oradan hem Paris’e, hem Amsterdam’a, hem Brüksel’e hem de birkaç yere daha hızlı trenle ulaşabilirsiniz ve bu zaman zaman iki ülke arasında direkt gidişten daha ucuz olur. Eşyalarınızın büyük bölümünü bırakıp daha az eşyayla Paris’e gider, dönünce de kirlileriniz yıkanırken siz diğer eşyalarınızı alıp Amsterdam’a gidebilirsiniz.

Bunun yanında plan yaparken ülkeler arasındaki uçak ve tren bağlantılarını da göz önünde bulundurun. Uçak bileti fiyatları için çoklu arama yapan pek çok siteyi Google’da bulabilirsiniz ancak çoğu ucuz bilet satan şirketi görememe şansınız var. O yüzden araştırma yapın. Uygun fiyat sunan şirketler arasında (promosyonlu olduğunda) Pegasus, Germanwings, Ryanair, Easyjet, Tuifly, Condor gibi markaları sayabiliriz. Uluslararası tren seyahatleri içinse Thalys ve TGV kurtarıcınız olacaktır. Bu şirketlerin hepsini inceleyin, kendiniz için en uygun tarihleri ve yönleri seçin. Eğer herhangi bir zorunluluğunuz yoksa örneğin Berlin yerine Prag’a ya da Paris yerine Barcelona’ya gitmenize kim engel olabilir ki? Keyif sizin. Tabii bu araştırmayı yaparken sadece İstanbul’dan yurt dışına giden uçuşları değil, ülkeler arasındaki çeşitli uçuşları da dikkatlice incelemeniz gerektiğini söylememe gerek yok sanırım. Genel fiyat aralığını çözdüğünüz zaman planlarınız kabataslak oluşmaya başlayacaktır, ardından son seçimleri yapabilirsiniz. Bu arada baktığınız tarihler yaklaşık 6 ay sonra olsun, fiyat olarak en iyi dönem en ileride olandır.

Ancak planınızı yaparken acele edin, ucuz bilet fiyatları her an yükselme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bugün 20€’ya bulduğunuz bilet yarın 50€ olabilir.


3. Adım: Güzel güzel gideceksiniz ama nerede kalacaksınız? Önceliği arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza verin. Arttırılan her kuruş önemlidir. Arkadaşınız ya da akrabanız yoksa ve maceracı bir insansanız Couchsurfing sitesini ve sistemini araştırın. Belki tam size uygun ve sizi misafir etmeye hazır birilerini bulursunuz. Arkadaşınızla gidiyorsanız ve otelde kalmak istiyorsanız iki seçeneğiniz var, aslında daha fazla seçeneğiniz var ama ben parkta çadır kurma ya da tren garında / havaalanında yatma gibi seçenekleri deneyimlemediğim için size bilgi veremeyeceğim.

Nasıl bir yerde kalmak istiyorsunuz? Önemli olan ucuzluk mu? Tanımadığınız insanlarla aynı odada yatabilir misiniz? Yoksa mahremiyete önem mi veriyorsunuz ya da sevgilinizle mi seyahat ediyorsunuz? Banyonun odanın dışında olması sizin için fark etmez mi? İşte bu soruların yanıtı sizi çözüme götürecek.

Öncelikle hostellerden başlayalım. Hostelleri kısaca gençlik otelleri olarak adlandırabiliriz. Çeşitli oda çeşitleri vardır; 4 yataktan 14 yatağa kadar olabilecek “dorm”lar da vardır, iki kişilik “private” odalar da. Google’da hostel diye arattırdığınızda dünya çapında hostellerin görüp rezervasyon yaptırabileceğiniz siteleri bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta yorumları okumaktır. Yorumlar önemlidir. Çok ucuz bile olsa banyosunda böcekler olan bir yerde kalabilir misiniz? Dikkat edilecek bir diğer nokta ise ulaşımıdır. Avrupa’nın en büyük şehrinde bile örneğin gece 2’de ulaşım kısıtlıdır. O yüzden hosteli mutlaka harita üzerinde görün ve merkeze olan yakınlığını, ulaşım olanaklarını inceleyin. Rezervasyon yaptırırken mutlaka özellikleri iyi okuyun; aynı fiyata kahvaltı da veren bir yer bulabilirsiniz belki ya da internete saat başı ödeme yapmak gibi kurallardan uzak durursunuz. Bu hostel rezervasyonu sitelerinden çoğu (ki aramalarınızda üst sıralarda çıkan siteleri tercih edin) depozito istemez ve parayı oraya vardığınızda ödersiniz. 

Diğer olanağınız otellerdir. Biraz daha konfor isterseniz oteli tercih edebilirsiniz (tabii bazı hostellerin otel kadar konforlu ve pahalı olabileceğini unutmayın). Otel rezervasyonları için benim tercihim booking.com adlı sitedir, otel portföyü çok zengin, şu ana kadar bir eksiğini görmedim. Yukarıda saydığım her şey otel araması için de geçerli. Ayrıca her iki seçimde de asla ve asla iptal seçeneğini incelemeyi unutmayın. Genelde son güne kadar iptal olanağı sunarlar, son gün iptalde ise “no-show” adı verilen tek gece ücreti çekimi yaparlar. Ayrıca tavsiyem, önce rezervasyon yaptıktan sonra, sonra da yola çıkmadan önce kalacağınız hostele/otele hem rezervasyonunuzu ve koşullarını mail atıp teyit alın. Dünya hali, ne olacağı belli olmaz. Şu şu tarihte, şöyle bir oda için oda/kahvaltı rezervasyonumu teyit etmek istiyorum gibisinden bir mail yetecektir.

Son olarak, belki de en önemli nokta ise bu rezervasyonun vize başvurusunda size epey gerekli olacağını unutmayın. İlerleyen adımlarda bunu inceleyeceğiz.

4. Adım: Zaman yaklaşıyor. Artık evrak işlerine geçebilirsiniz. Genelde vizeyi yolculuktan 2 ay öncesine kadar alabilirsiniz, bu yüzden pasaportunuzu da bu dönemde çıkarmanız/yeniletmeniz gerekiyor. Bildiğiniz gibi pasaportlarımız değişti. Eski pasaportunuz geçerli değilse, yani kullanım süresi (vizesi) dolmuşsa yeniletme şansınız yok. Ama uzun süre geçerli bir pasaportunuz varsa kullanabilirsiniz. Yoksa, yenisinden çıkarmanız gerekecek. Pasaport başvuruları, bilgileri falan için http://www.egm.gov.tr/onlinepasaport.asp sitesinden bilgi alabilirsiniz. 

5. Adım: Vize! İşte işin en sıkıcı tarafı. Kısaca şöyle açıklayabiliriz; biz zavallı bir 3. Dünya ülkesi olduğumuz için, dünya ülkelerinin çoğu oraya gittiğimiz zaman ülkemize döneceğimizden emin olmak istiyor. Avrupa ülkeleri bunu özellikle istiyor. Neyse ki Schengen gibi bir sistemleri var da birine girince diğerlerini dolaşabiliyorsunuz. Tabii yeşil pasaportunuz varsa birkaç ülke dışında vizeden muafsınız, hayırlı olsun, basın gidin durduğunuz hata!

Örneğin, öğrenci Schengen vizesi için öğrenci belgesi, ailenizin sahip olduğu paranın belgesi, ailenizin maaşlarının belgesi, taşınmaz malların belgesi, yanına gideceğiniz kişiden davetiye belgesi, kalacağınız otelden rezervasyon belgesi, sigorta belgesi, vukuatlı nüfus belgesi, uçak gidiş dönüş belgesi gibi bir grup sevimli belge gerekiyor. Bu bilgileri ve başvuru formunu giriş yapacağınız ülkenin konsolosluk sayfasında bulabilirsiniz.

 
Ayrıca, mümkünse ilk giriş yapacağınız ülkeden vize alın. Schengen var nasılsa diye İspanya’dan alınmış vizeyle Almanya’ya giriş yapmaya çalışırsanız büyük ihtimalle sorun yaşarsınız. Geri gönderilen bile duydum, öyle diyeyim.

Tabii vize belgelerini toplayıp konsolosluğa gitmiyorsunuz. Önce vize görüşmesi randevusu alabilmek için telefon açmanız gerekiyor, bunun için de belli bankalara gidip para yatırmanız gerekiyor. Randevu parayla yani. Gerçi tüm ülkeler yapmıyor bunu ama genelde turistik Avrupa ülkeleri yapıyor. Randevu saatinde, istenen tüm belgelerin aslı ve fotokopisiyle birlikte vize bölümüne gidiyorsunuz, gerisi artık şansa kalmış. Öğrenciyseniz ve belgeleriniz tamsa büyük ihtimalle vizeyi alırsınız. Tabii sinirleriniz ne halde olur bilemem. Vizenizi aldığınızda mutlaka üzerindeki tarihleri ve çoklu giriş-çıkış olduğunu kontrol edin.

Ancak her vize başvuru belgesinde görebileceğiniz üzere; “Yukarıda belirtilen belgelerin ibraz edilmiş olması, mutlaka vize verileceği anlamına gelmemektedir.”
Artık yolculuğa hazırsınız.

Dilerim ilk 5 adımınızda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadan işlerinizi halledebilmişsinizdir. Durumlar iyiyse devam edelim:

6. Adım: Bavul hazırlama vaktiniz geldi. Bu nokta sanılandan çok daha önemli, zira büyük ihtimalle düşük ücretli havayolu şirketlerinden bilet aldınız ve kendilerinin maalesef çok ağır bagaj kısıtlamaları oluyor. Check-in sırasında sevimlilikle daha az ücret ödemeniz de mümkün ama yine de ortalama 15 kg. gibi bir limitiniz olduğunu, bavulun kendisinin zaten ağır olduğunu ve her fazla kiloda 5€’dan başlayıp 10€’ya kadar çıkabilen ücretler ödeme ihtimaliniz olduğunu asla göz ardı etmeyin.

Öncelikle kabine sokacağınız çantada herhangi bir sıvı kesinlikle bulundurmayın. Şişe suyunuz bile çöpe gidecektir, bu şekilde çok sevdiğiniz pahalı parfümünüzün başına da aynı şey gelebilir. Teorik olarak kısıtlı bir miktar (100 ml idi sanırım) sıvı taşıma hakkınız var, bu bilgiyi havayolu şirketinizin sitesinden öğrenebilirsiniz. Bunun yanında kesici, delici, batıcı, metal, cam vs her türlü ürünü bavulunuza koyun. Risk almayın; telefonunuz, müzik çalarınız, varsa laptopunuz, evraklarınız ve kitabınız dışında şeyleri kabin çantasına koymayın. 

Bavula gelecek olursak; emin olun bavulunuza koyduğunuzdan çok daha az kıyafete ihtiyacınız olacak. Yeteri kadar iç çamaşırı alın, onun dışında örneğin bir haftalık gezi için üstünüzdekilerden başka 1 pantolon, 2 tişört veya mevsimine göre kazak yetecektir (eğer şık akşam yemeklerine ya da ünlü kulüplere gitmeyecekseniz elbette). En kalın kıyafetleri uçağa binerken üstünüze giyin, böylece hem ağırlık yapmazlar hem de gece uçuyorsanız zaman zaman uçağın içi çok soğuk olabiliyor, üşümezsiniz (tespitlerime göre firmadan firmaya değişiyor). Elbette gittiğiniz yerin hava durumunu araştırın, özellikle Almanya, Hollanda, Polonya gibi ülkelere gidiyorsanız, yaz bile olsa bir tane nispeten kalın ve kapüşonlu eşya bulundurun yanınızda. Ben bir ekim günü 34 dereceden gidip 14 dereceye indiğimi bilirim Almanya’da, pek hoş olmuyor. Yağmurda kapüşon bana yetmez diyorsanız en minik ve hafifinden bir şemsiye de götürün.

Onun dışında evraklarınızın birer kopyasını, her türlü şarjınızı, birkaç işe yarar ilacı (hassas bir bünyeniz varsa ishal ilacı da alın), abartmadan kişisel bakım ürünlerinizi (ki gittiğiniz yerde çok daha ucuza bulabilirsiniz, bunu da aklınızda tutun), eğer hostelde ya da ucuz otelde kalıyorsanız ufak bir havluyu bavula attınız mı gitmeye hazırsınız. Önemli tek kural var; abartmamak. 10 günlük geziye 3 çift ayakkabı götürmek anca hem kayağa hem baloya hem de trekkinge gidecekseniz gereklidir ki bu durumda zaten bu yazı dizisi size hitap etmiyor. Bavul hazırlarken en önemli şey hafif ve boş olması zira dönerken çikolata ve içkiyle ağzına kadar dolu olacak. Ayrıca bavulun içine isim, adres ve telefon içeren bir kağıt koymayı, tutacak kısmına ayrıca bunların yazılı olduğu ve isminin ne olduğunu bilmediğim anahtarlık benzeri parçayı ve bir fiyonk falan bağlamayı ihmal etmeyin. O kalabalıkta tanımanızı kolaylaştıracaktır.


7. Adım: Yola çıkıyoruz! Havaalanına erken gidin, böylece check-in’e erken girebilirsiniz ve eğer koltuk numarası veriliyorsa cam kenarını kapabilirsiniz. Bu ricanızı check-in görevlisine sevimli bir şekilde belirtmeyi unutmayın. Ayrıca unutmamanız gereken çok önemli başka bir nokta da, havaalanında tüm kafelerin ve restoranların çok çok pahalı olduğudur. Bir şey yiyip içmeden önce fiyatını kontrol edin, sonra üzülebilirsiniz. Hatta direkt bir gazete alıp bekleme koltuklarına oturun, en iyisi budur.
Check-in yaptırdıktan ve valizinizi verdikten sonra pasaport kontrolüne gireceksiniz. Pasaport görevlileri nemrut suratları ve saçma sorularıyla tanınırlar, o yüzden onlara da sevimli olun. Sıra size geldiğinde pasaportunuzu adamın/kadının önüne koymadan önce gülümseyin ve iyi günler dileyin. Bu tutumun her yerde çok işinize yarayacağını göreceksiniz.

Burada parantez açıp devletimizin yurt dışına çıkan süper zengin insanlardan kıl yolmak için uyguladığı çıkış harcını da hatırlatmak istiyorum. Şu anda prosedürleri bilmiyorum, sanırım havaalanı içinden ya da daha önceden halledilebiliyor. Araştırın ve unutmadan halledin.

Pasaport kontrolünden geçtikten sonra dış hatların güzel dükkânları önünüzde duruyor! Freeshop’a girip kendinizi kaybetmeyin, giderken alacağınız bir şey yok, onu dönüşte yapacaksınız. Ama sigara kullanıyorsanız uğramanız gerekli olabilir, çoğu Avrupa ülkesinde hayvan pahalıdır çünkü.

Uçağa binme anı için farklı firmaların farklı uygulamaları var. Kimisi koltuk numarasını check-in sırasında verirken kimisi dolmuş usulü “ilk gelen oturur” uygulamasını benimsiyor. Eğer koltuk numaranız belli değilse gözünüz kapıda olsun, açıldığı anda ilk girenlerden olmaya çalışın. Yine de insanlara dirsek atmayın, tasvip etmiyoruz bunu. Şahsi deneyimlerime göre uçaktaki en rahat koltuk ortadaki acil çıkış kapısının sırası ya da bir arka sırasının cam kenarıdır. Bazı uçaklarda acil çıkış kapısı sırasında cam kenarındaki koltuk bulunmaz, bu sebeple bir arka sıranın cam kenarında ayaklarınızı yaya yaya oturabilirsiniz, bazılarında da acil çıkış sırası geniştir, orada rahat oturursunuz. Tabii acil bir durumda kesinlikle soğukkanlı olup kapıyı açabileceğinize inanmıyorsanız kapının yanında oturmayın.
Düşük fiyatlı uçaklarda su ve battaniye/yastık dâhil olmak üzere her şey paralıdır, sipariş vermeden önce iki kere düşünün. Muhtemelen önünüzdeki koltuğun arkasındaki dergilikte bir menü vardır, kontrol edin. Ayrıca uçak kalkarken ağzınızı hafifçe açık tutun, kulaklarınız tıkanırsa burnunuzu elinizle kapatıp burnunuzdan nefes verin, açılacaktır (basınç değişimi sebepli uyarılar bunlar). Uçaktan korkmayın; düşmez, düşerse çok büyük ihtimalle acısız ve çat diye ölürsünüz.

8. ve Son Adım: Bambaşka bir ülkeye hoş geldiniz! Uçaktan inince sorunsuz şekilde pasaport kontrolüne gelmeniz lazım. Güler yüz kartı burada yine çok önemli yer tutuyor. Çoğu pasaport görevlisi gülümseme ve iyi günler dileyen bir cümle söyleme yoluyla işlemleri hızlandırma potansiyeline sahip. Bu dediğimi gerçekten ciddiye almanızı tavsiye ederim. Hatta yaşam dersi yapın kendinize, herhangi bir görevliyle işiniz olduğu zaman gülümsemekten ve kolay gelsin demekten çekinmeyin, çok mutlu oluyorlar.

Pasaport görevlisi size neden geldiğinize, ne kadar ve nerede kalacağınıza dair sorular sorup belgelerinizi görmek isteyebilir. Artizlik yapmadan her soruyu düzgün ve güler yüzle cevaplayın. Sıkıntı olmadan geçersiniz umarım ama yine de o görevliyle konuşurken sizi ülkeye almama ve ilk uçakla geri yollama hakkı olduğunu da unutmayın.
Kontrolden geçtikten sonra bavulunuzu alıp havaalanından çıkın. Otelinize ne şekilde ulaşabileceğinizi daha önceden kontrol etmiş olduğunuzu var sayıyorum, genelde havaalanları metroyla entegre haldedir, biraz bakınırsanız bulursunuz. Olmadı görevlilere sorun, yabancı dil konuşmaktan korkmayın, artık başka şansınız yok. Almanya’daysanız o görevli muhtemelen Türk’tür zaten, size Türkçe yanıt verirse şaşırmayın, tipinizden çözüyorlar.

Bu noktadan sonra dönüşe dair bir-iki şey söyleyip sizi yolculuğunuzla baş başa bırakacağım. Dönerken içki alıp bavulunuza koyabilirsiniz, ancak sağlam şekilde kıyafetlerinize sarın. Freeshop’tan alabileceğiniz şişe sayısı sınırlıdır, o yüzden havaalanına gelmeden önce alıp bavulunuza koyabilirsiniz. Kabin çantası için söylediklerim aynen geçerlidir, sevimli Alman güvenlik görevlisinin sorduğu gibi “Nutella yok değil mi çantanda?”. Çok aramıyorlar gibi görüp bavula uyuşturucu falan koymak gibi salaklıklar sakın yapmayın, köpek dolaştırıyorlar o bavulların üzerinde ve havaalanı içerisinde, açın National Geographic’te “Kabusa Dönen Yolculukları” belgeselini izleyin. Hatta bunu asla hiçbir yerde yapmayın, “Amsterdam’dan geliyorum ben, hippiyim oley” havasına girmeyin, hayatınız kayar.

Böyleyken böyle yani sevgili dostlar. Bir faydam dokunduysa ne mutlu. Bol bol gezin, fotoğraf çekin, not alın, bir de bana kart atın.

İyi Yolculuklar!

137 yorum:

  1. Hosteller gerçekten ucuza gezmek isteyenler için iyi bir tercih. Yalnız Couchsurfing, Warmshowers gibi oluşumları atlamamakta fayda var. :) Ben de ucuz seyahat alternatifleri üzerine yazıyorum, ilginizi çekerse... :)

    YanıtlaSil
  2. Evet aynen, Couchsurfing falan artık atlanmaması gereken seçenekler. Ben bu yazıyı yazalı bayağı oldu, Germanwings'in bavul ücretini ektra olarak kakalamadan ucuza uçurduğu zamanlarda yazmışım :)
    Sitenizi de takibe alıyorum hemen!

    YanıtlaSil
  3. Ya biri yardm etsin lutfen ucaksiz baska nasi ulasim yapilr cok pahali ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nereye gittiğinize bağlı ama şu anda İstanbul'dan dışarı tren çalışmıyor, otobüsle balkanlara, özellikle Yunanistan'a gidip oradan Ryanair gibi ucuz uçak firmalarını deneyebilirsiniz ya da feribotla İtalya'ya gidebilirsiniz

      Sil
  4. Merhaba arkadaşlar. Benim kuzenim Almanya'dan bana istek yaptı. 21 yaşındayım ve üniversitede okuyorum. Genel sağlık sigortam mevcud. İstek belgesi elimde. Şimdi ne yapmam gerekiyor? Lütfen bilgilendirebilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. idata'nın sayfasına girip orada gerekli olduğu yazan tüm belgeleri toplayıp geçerli bir pasaportla başvuracaksınız. Genel sağlık sigortasının vizeyle çok bir alakası yok, seyahat sigortası lazım. istek belgesi de nedir tam bilemedim, davetiye mi?

      Sil
    2. Eh, davetiyeniz varsa diğer belgelerle birlikte idata'ya başvuracacaksınız. Seyahatten 3 ay öncesine kadar başvurulabiliyor, son dakikaya bırakmayın.

      Sil
  5. herkese merhaba. ben 14 yaşındayım ve içimde aşırı bi yurtdışına çıkma isteği var. gezmek amaçlı gitmek istiyorum aslında ama 2-3 haftalık dil eğitimi almak için de olabilir. benim sizlerden isteğim beni bilgilendirmeniz... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusu gezmek için olanlar yukarıda yazıyor. Eğitim içinse bu konuda bilgi veren sayısız site var. Böyle sıfırdan bilgilendirmek zor, daha net sorular sorarsanız daha iyi yanıtlar alırsınız.

      Sil
  6. ryanair ile iç hatlardan mı uçuyorsunuz? Yani Roma' dan Barselona' ya ryanair ile uçarken pasaport kontrolü yapılıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla (ki kesin bilgi olarak almayın) Schengen bölgesi içindeki uçuşlar iç hatlara iniyor, dolayısıyla pasaport kontrolü olmuyordur eğer öyleyse. Ben ryanair ile uçmadım, o yüzden mesela http://www.eksiduyuru.com/ gibi bir yere sorarsanız daha kesin yanıtlar alabilirsiniz.

      Sil
  7. İngilizce ve fransızca bilmiyorum, hatta sadece tükçe konuşabiliyorum
    Aralık ayında parise gideceğiz 2 arkadaş. Ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bu konuda endişelenmeyin. Paris turist dostu bir şehirdir ve metro haritasını öğrenip haftalık (ya da ne kadar kalacaksanız) metro kartı aldıktan sonra her şey çok rahat geçecektir.
      Yine de aklıma ilk gelenleri yazayım:
      Birinci olarak pasaport görevlisi size klasik sorulardan sorabilir, nerede kalacaksın, kaç gün kalacaksın diye. Eğer anlamazsanız endişeye kapılmayın. Arkadaşınız İngilizce biliyor mu bilmiyorum ama bilmiyorsa ve ondan yardım alamıyorsanız önceden bir kağıda "İngilizce bilmiyorum, turistik olarak geldim, şu kadar gün şu otelde kalacağım" gibi bir şeyler yazıp görevliye uzatabilirsiniz. Tabii otel ve dönüş uçağı belgeleriniz de rahatça gösterebileceğiniz bir yerde olsun.
      Bir diğer dert olabilecek nokta otele giriş bölümü. İllaki bir şeyler soracaklardır. Yine rezervasyon çıktılarınız yanınızda olsun, zaten konuşamadığınızı görünce çok zorlamazlar. Yine de daha önceden ingilizce bilen biri yardımıyla mailleşip ödemeyi önce mi sonra mı alıyorlar, ekstra bir şey vergisi var mı ödenmesi gereken, öğrenin.
      Birkaç Fransızca kelime öğrenin, merhaba, teşekkürler, İngilizce bilmiyorum gibi. Fransızlar sever konuşmaya kırık Fransızcasıyla başlayan turistleri. Tabi xxx'e nasıl giderim, en yakın metro nerede gibi hayati cümleler, otelinizin adresi falan yazsın bir kağıtta ve yanınızda taşıyın. Güzel de bir rehber kitabınız olsun, zira diğer türlü göreceğiniz her şey yalnızca bina olur, tarihini falan öğrenmeniz zor olacaktır.
      Başta da söylediğim gibi, Paris'te güzel zaman geçirmek için metroyu çözmek şart ki bir harita alıp kolayca okuyabilirsiniz. Tavsiyem metroya ilk indiğiniz anda birkaç günlük toplu bilet almanızdır. Onu da kiosklardan yapabilirsiniz, onlar da İngilizce falan ama gün sayısı ve bilet fiyatını çözersiniz kolayca.
      Fransızlara uyuz derler ama ben özel bir uyuzluk görmedim kendilerinde ya da bunu söyleyenler Rusları görmemiş mesela. Yılda milyonlarca kişi ziyaret ediyor orayı, birkaç kelime ve vücut diliyle çözemeyeceğiniz şey olduğunu sanmıyorum.

      İyi yolculuklar!

      Sil
    2. Ben de sevgili Emre ile aynı durumdayım, yabancı dilimiz yok denecek seviyede, Belgrad için bir öneriniz varmıdır.

      Sil
    3. Belgrad için başlıca önerim kesinlikle gitmeniz olur. (gerçi kış aylarında oldukça soğuk olabilir.) Çok eğlenceli ve çok keyifli bir şehir.
      Konaklama için Dorcol bölgesini tavsiye ederim, Dorçl diye okunuyor ve Dörtyol'dan geliyor. O bölgede konaklarsanız bir tarafınızda ünlü meyhaneler sokağı Skadarlija, diğer tarafınızda güzel Kalemegdan, birkaç sokak üstünüzde de trafiğe kapalı, mağazaların ve kitapçıların olduğu Knez Mihailova caddesi olur, keyifle dolaşırsınız.
      Pasaport kontrolünü aşıp kalacağınız yere vardıktan sonra (otobüs vs için kendinize güvenmiyorsanız kalacağınız yerin havaalanından transfer hizmeti olabilir, buradan ayarlayabilirsiniz. Ya da İngilizce bilen biriyle bilgisayar başına oturup havalimanından çıkınca kaç numaralı otobüse binip gidebileceğinizi öğrenip öyle hareket edebilirsiniz.)
      Sonrasında Belgrad'da gezmekten keyif alacağınızı düşünüyorum. Zaten sonrasında barda içki istemek ve alışveriş yaparken fiyatı öğrenmek dışında süper hiper bir dil bilmeye gerek yok. Yukarıda saydığım bölgeler 2-3 günü gezerek geçirmek için yeterlidir.
      İyi yolculuklar şimdiden!

      Sil
    4. Çalıştığım için hafta sonu gitmeyi planlamıştım. Cuma gününden pazar gününe kadar. İşime çok yarayacak bilgiler verdiniz. Bilgileriniz ve yardımınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. Trenin uzun ve yorucu olduğunu düşünenler için İnterfly'ı öneririm. İnterrail'ın fly versiyonu. Ayrıca couchsurfing gerçekten cebe inanılmaz yarar sağlıyor ki hostellerden daha güvenilir olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ev halkı seni gezdiyor falan yol masrafın da olmaz. Dersen ki deneyim yaşayayım havaalanında yatayım. Önermem ama bir dene. Yalnızca yanında yorganlar battaniyeler falan al ki gezmek uğruna donarak ölme. Bu arada Mcdonalds da geceyi geçirebileceğin ve enteresan insanlar tanıyabileceğin bir yer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneriler için teşekkürler, Cocuhsurfing gerçekten güzel, onun dışında 3 kişi ve üzeri ise ve uygun fiyatlı ama rahat konaklama için Airbnb ve booking.com'daki ev seçenekleri de kesinlikle gözden geçirilmeli. Şahsen ben havaalanında uyumalı, parkta çadır kurmalı backpacker tarzında değilim pek ama araştırınca çok iyi fiyatlarla uygun hostel ya da ev seçenekleri bulunabiliyor.

      Sil
  9. çok hoş ve farklı bir site olmuş:)) çok beğendim ucuz tatili kim istemez ki:)) ama aileniz varsa hele birde çocuklar daha farklı ve konforlu tercihler yapmak durumundasınız. size iyi eğlenceler ve bol şanslar diliyorum..bende beklerim sevgilerle..
    http://hayatimyolculuk.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  10. Selam Vuslat
    Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Çok sağlıklı bilgiler veriyorsun sağ ol.
    Bende arkadaşımla 10 günlük flexi ile bir tatil düşünüyorum ama daha önce böyle bir deneyimim olmadığı için ne yapmam lazım hiç bir fikrim yok ayrıca öğrenciyiz bütçemiz kısıtlı bize yardımcı olursan çok sevinirim.
    Aklımızda Paris Madrid Barselona Helsinki Prag Milano roma Venedik Brüksel ve Amsterdam ı görmek var ama bu şehirler biraz uzak ve pahalı lütfen yardımcı olun. Nasıl yapabiliriz bu geziyi bize önereceğin fikirler vereceğin bilgiler çok önemli.
    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Selamlar,

    Öncelikle söylemem lazım ki Interrail başlı başına farklı bir dünya ve kendi içindeki dinamiklerini ben pek bilmiyorum. Bu konuda eskiden Gençtur sayfaları bayağı bilgi vericiydi, hala öyle olabilir, bir de tabii değişik Facebook grupları var. Ama yine de ben kendi yorumumu yapayım:

    Hatırladığım kadarıyla 10 günlük flexi dediğimiz 22 gün içinde 10 günlük biniş sağlıyor. Eğer öyle ise 22 günde 10 kez trene binmek ve 10 şehir görmek kulağa mantıklı gelse de ben hayatta yapmazdım. Yol ve uykuyu saymasak bile her şehre, hele ki ismi geçen büyük şehirlere en fazla 2 gün vereceğime açar google'da fotoğraflarına bakardım. Ki buna yol dahil değil. Avrupa'yı güneyinde kuzeyine kat etmek kolay değil, ayrıca şehre varınca tren istasyonunda yatmayı planlamıyorsanız kalacağınız yere ulaşımınız, metroya binmesi inmesi var. Ucuz olsun diye merkeze uzak yerde kalırsınız, çoğu büyük şehirde gece yarısından sonra toplu taşıma durur. Bunları hep düşünmek lazım.

    Ayrıca şehirlere göz atmak gerekirse, rotadan çok "en sevdiğimiz şehirler" listesi gibi duruyor. Hele Helsinki bayağı alakasız olmuş, onu geçin derim. Hatta İskandinavya'ya adım atmayın bence bu turda, aşırı pahalı çünkü. Bir diğer zor durak da Prag. Diğer gitmek istediğiniz yerler olan Hollanda ve Belçika ile arasında dev bir Almanya var mesela. Bu rotaya hiç uygun değil. Ayrıca niye Brüksel? Avrupa Birliği'nin Ankara'sı işte, onun yerine gidin Hamburg'a bir haftasonu, gerçek gece hayatı neymiş görün, St. Pauli havasını tadın, bir daha unutamayın. Ayrıca çok kişisel bir görüş ama ben olsam İtalyan çizmesine girmem. Roma Venedik Floransa Milano turları 700 liraya satılıyor, gidersiniz 1-2 sene sonra.

    Tavsiyem şudur, öncelikle kendinize bir gidiş dönüş uçak bileti alın merkezi bir şehirden. Bu size planlarınızı gerçekleştirmek için güç verecektir, böylece hikayeniz yapılamayan sayısız Interrail macerasından biri olmaz. Hem gidiş dönüş yeriniz belli olduktan sonra rota çizmek çok daha kolay olacaktır. Tren nereden nereye gidiyor, kaç saatte gidiyor, günde kaç kere var vs. bunları kesinleştirmek için başlangıç ve bitiş noktası önemli. Ondan sonrası eğlenceli kısım zaten, nerede kalınır, ne yenir, ne içilir falan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için :)
      Uyguluyorum. Tekrar tekrar teşekkür ederim hoşça kalın

      Sil
    2. Ne demek, iyi yolculuklar dilerim :)

      Sil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba vuslar !
    Erasmus plus projesinde 3 aylık polonyada olacagım ve nisan ayında 20 günlük avrupa seyahati yapmak istiyorum..Aklımda fransa italya ve almanya var sizin önereceginiz ülkeler ve şehirler neresidir.Hiç deneyimim olmadıgı için sizin önerileriniz benim için önemlidir.20 günlük boşlugumda iinterrail ilemi seyahat etmeliyim.Ekonomik durum benım için ön planda.Ögrenci olmak zor gerçekten bazen kendımızı sınırlamak gerekiyor ister istemez.Bu seyahat süresince gittigim ülkelerde nerelerde kalabilirim bunun hakkında bilgilendirme yapabılırmısınız? TEŞEKKÜRLER..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Öncelikle Polonya'dan başlayın derim, sonra da ucuzluğu ile Prag öne çıkıyor. Onun dışında Almanya kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Herkes İtalya Fransa deliliğinde olsa da oraları görürsünüz sonra. Berlin ve Hamburg'a gidebilirsiniz mesela, oradan Amsterdam'a geçebilirsiniz. Interrail konusunda çok yetkin değilim ama Almanya tren yollarının fiyatlarını bahn.de'den görebilir ve hatta erken ve ucuz olarak satın alabilirsiniz. Ben Almanya çevresinde dolaşmak için mitfahren da kullandım, araç paylaşımı sitesi. Gittiğinz yöne giden birinin arabasına biniyorsunuz, fiyat falan önceden anlaşılmış oluyor zaten. Örneğin şuraya göz atabilirsiniz. http://www.mitfahrgelegenheit.de/

      Polonya'da nereden yola çıktığınız önemli. Ben örnek bir rota olarak Berlin - Hamburg - Amsterdam (opsiyonel, ucuza Thalys'ten falan hızlı tren bulunursa ve para varsa Paris) - Köln üzerinden Nürnberg vs - Prag ve Polonya dönüşü öneririm. Köln, hızlı trenlerin duraklarından biri, kalmanıza çok gerek yok ama geçersiniz büyük ihtimalle. Ya da tam tersine orta Avrupa rotasına girip Prag - Viyana - Bratislava - Budapeşte yapabilirsiniz. Bunların arasında da otobüs vs bulunuyor, zaten yakın yerler.

      Kalacak yerler elbette hosteller olacak. Hostelworld vs gibi yerlerden rezervasyon yaptırabilirsiniz ama önce rotayı kesinleştirmek lazım. Tabii couchsurfing'i de unutmayın. Gerçi üye değilseniz ev bulmanız zor olabilir ama üye olup güzel mesajlarla kalış talebi gönderin rotanız belli olur olmaz.

      Sil
  14. Hem yurt içi hemde yurt dışı uygun uçak biletleri için http://www.missbilet.com/ sitesini öneririm.

    YanıtlaSil
  15. meraba vuslat oncelikle blogunda veridğin bilgiler cok guzel ve faydalı :) ben de ogrenciyim ve maddi durumlar malum.bu yaz arkadaslarımla yurtdısına cıkmak istiyoruz.interflydan paris roma amsterdam ve barcelonayı içeren 12 gece 13 gunluk bi program bulduk fiyatı 650 euro konaklama ve ucak biletini kapsıyo.pek tecrubemiz olmadıgı icin fiyattan emin olamadık acaba hostelworldden falan daha uygun fiyatlı bisey ayarlanabilr mi senin fikrin ne cevabın icin simdiden tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      12 gece için 650 euro elbette çok iyi bir fiyat, ancak ara geçişlerin nasıl yapılacağını ve kalınacak hostellerin falan nerede olduğunu iyi incelemek lazım. Yani tabii her şehirde ayrı ayrı inceleyip uygun konaklama bulunur ama önemli olan şehirler arasındaki transferler.
      Interfly'dan baktım, Paris-Amsterdam dışındakilere uçakla gidiliyor deniyor, bu iyi bir şey ancak kalabalık hostel odalarında konaklayacağınızı unutmayın. Bence bu çok da dert değil ama sizin için bilemiyorum. Yine de hostellerin lokasyonunu öğrenmeye çalışın önceden. Mesela ben bir kere Amsterdam'ın çok dışında bir hostelde kalmıştım, geç saatte dönmek bayağı masraflı oluyordu vs.
      Sonuç olarak, gidin tabii, neden gitmeyesiniz. Ama her şeyin dört dörtlük olmasını beklemeyin, hatta kendiniz gitseniz bile bunu beklemeyin. Elinizdekinin keyfini çıkarmaya çalışın.

      Sil
  16. Merhaba. Bilgiler için teşekkürler. 15 günlük ortalama bir Almanya tatilinde ne kadar para gerekir diye merak ediyorum. Akrabalarda kalacağız. Eşim ve oğlumla gideceğiz.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm, oldukça zor bir soru zira tabii ki yaşam standartınız önemli ve bir de çocuk var. Ben ortalamasını anlatayım;

      Pek sevdiğim ülke Almanya aslında günlük olarak oldukça ucuza çıkabileceğiniz yerler arasında (Paris, Amsterdam gibi popüler destinasyonlara göre). Yemek derseniz elbette çok lüks lokantaların yanı sıra bolca dönerci (Alman dönerine bayılıyorum!) ve sosisçi de (umarım domuz eti yiyorsunuzdur, çok lezzetliler.) var ve fiyatları da oldukça ucuz.

      Hangi şehre gidiyorsunuz bilmiyorum ama haftalık ya da 15 günlük falan ulaşım biletlerinden alın. Şehrine göre değişir ama mesela iş gidiş dönüş saatlerinde kullanamayacağınız biletler var, bayağı daha ucuza geliyor. Yine bölgeler arasında fark var, Münih daha pahalı bir şehir mesela.

      Ben 3 kişi gitsem 15 gün, kafadan minimum 1000 Euro'yu bitmiş sayarım, üstüne de ne alırsanız kardır. Zira yaşamak ve dolaşmak ucuz olsa da deli gibi alışveriş yapıyor insan. Tabii bir ailenin ortalama masrafını kestirmek güç, yine de "gelmişken yapmayalım mı?" denecek çok şey var.

      Bit pazarlarına mutlaka gidin, biraların tadını çıkarın ve güzel bir tatil geçirin!

      Sil
  17. Yaa kafam karıştı, benim yasa ailemin bankada parası yok ise ne olucak?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Asıl mantık buradan kaçmaya çalışmadığınızı ve orada beş parasız kalmayacağınızı göstermek. Varsa kendi paranızı, ailenizin ya da kendinizin tapularını ya da araç ruhsatlarını gösterebilirsiniz. Ya da daha iyi geliri olan bir yakınınız varsa size sponsor olabilir.

    YanıtlaSil
  19. Bende şu ana kadar Balkanlarda; Bosna Hersek, Hırvatistan, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan ve Bulgaristan gibi ülkeleri kendi aracımla tek başıma gezdim. İnanın aracınızla gezmekde güzel bir alternatif olabilir. Yapmanız gereken aracınızın kaskosunu yurtdışında da geçerli yapmak ve yeşil sigorta denen uluslararası sigorta yaptırmak. Tabiki güncel bir navigasyon haritası olan navigasyon şart. Balkanlarda öncelik daima tabela, navigasyon yanıltabiliyor ;) Yanınıza bir arkadaşınızı daha alabilirseniz daha da uygun fiyatlı olacaktır. Araç ile sınır geçişlerinde sadece pasaportunuza bakıyorlar. Karadağ ve Sırbistan girişinde sadece bagajı açtırdılar ve içine baktılar. Başkada birşey sormadılar. Sanırım yeşil pasaportdan dolayı. Park yerleri konusunda kalacağım yerlerin otopark hizmeti olmasına bakıyorum. Diğer türlü arabaya park yeri bulmak sıkıntı olabilir. Bu ay sonunda Prag-Viyana ve Budapeşte'ye gideceğim. Şu ana kadar 13 bin km yol yapmışım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de geçen sonbaharda arabayla Balkan seyahati yaptım :) Sırbistan Bosna Karadağ rotasını izledik. Mükemmel bir geziydi, arabayı oradan kiraladık, geçişlerde hiç sıkıntı olmadı gerçekten. Zaten vizesiz ülkeleri gezdiğimiz için vize vs de sıkıntı olmadı. Ben de herkese tavsiye ediyorum.

      Sil
  20. Kolay gelsin gercekten guzel bir blog olmus . Biz iki arkadas geziye cikmak istiyoruz bu yaz icin agustos gibi 15 20 gun civarinda bir tatil ispanya fransa hollanda almanya polonya cekcumhuriyeti gibi bir rotamiz var . Biz ogrenci oldumuz icin maddiyat onemli bu kisimda kisi basi ne kadar gerekir ortalama önerilerinizi bekliyoruz yazarsaniz seviniriz simdiden tessekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir rota ve öyle geniş bir soru olmuş ki yanıtlamam imkansız. Nerede kalacaksınız, nereleri gezeceksiniz vs hiçbir bilgi yok. Bu saydığınız ülkeler kocaman yerler, hangi şehirlerinde kalacaksınız ve bu şehirleri 20 güne nasıl sığdıracaksınız?

      Sil
  21. Merhaba Vuslat,
    Bende bir arkadaşımla temmuz ortasında 15 günlük bir avrupa turuna çıkmayı düşünüyorum. bütçe olarak kişi başı 750-1000 eur civarı bişey ayırabileceğiz. tura bir şehirden başlayıp farklı bir şehirden dönmeyi planlıyoruz. balkan ülkelerini öncelikle düşündük. vize problemimiz yok. rota çizme konusunda önerilerini sunarsan çok mutlu olacağım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle paranız var, vize probleminiz yok, 15 günü Balkanlarda harcamayın. Çok güzel yerler ama gidilir oralara sonra. Çünkü hem mesafeler uzun ve yollar kötü, hem de ulaşımı bir Almanya seviyesinde güvenilir değil.

      Ben olsam şöyle yapardım dediğim rotaları önereyim size;

      15 gün boyunca İspanya ve Portekiz'i gezerdim. İspanya çok büyük ve her yeri farklı bir coğrafya. Kuzeyi Bask, kuzeydoğusu Katalan, güneyi Endülüs bir de ortada Madrid. Yolu biraz değiştirip Bordeaux taraflarına kadar gidebilirsiniz Bordeaux'dan Santiago de Compostela tarafına kadar olan kıyı şeridi dünyanın en önemli gurme merkezlerinden bir tanesi ayrıca. Sonunda 15 günün yetmediğini de fark edebilirsiniz.

      Daha önce yaptığım bir rota olarak Hamburg-Amsterdam-(opsiyonel Brüksel-Brugge vs) - Paris rotası olabilir. Hamburg çok güzel bir şehir, bir haftasonu St. Pauli'ye kesin uğrayın. Bunu Berlin'den de başlatabilirsiniz, orası da kültür-sanat-eğlence anlamında on numara yer. Amsterdam klasik Amsterdam, nemli ve turistik. Paris'i de çok seviyorum, sokaklarında yürümek bile müze gezmekten daha güzel.

      Klasik orta Avrupa turu ile Prag, Viyana, Budapeşte, Bratislava yapabilir, uygun bir ulaşım bulursanız Belgrad'ı da ekleyebilirsiniz. Belgrad'a geçen sonbahar gittim, 2 hafta sonra kız arkadaşlarımla bir haftasonu parti yapmaya tekrar gidiyorum :) Çok güzel ve mekanları da çok başarılı.

      Güney Fransa ve kuzey İtalya da güzel bir seçenek olabilir, Toulouse - Montpellier - Nice - Cenova - Milano - Como - Venedik diye gidebilirsiniz. Hatta Toulouse yerine Barcelona'dan da başlatabilirsiniz bu rotayı. Güney Fransa'nın Provence bölgesinde inanılmaz güzellikler saklı.

      İlk aklıma gelen rotalar bunlar. Tabii daha sayısız seçenek var, eğer planlarınızı az biraz daha netleştirirseniz daha farklı fikirler de önerebilirim.

      İyi eğlenceler!

      Sil
  22. Vuslat,merhaba.Bu güzel ve bilgilendirici yazı için çok teşekkür ederim.Benim gibi kafası karışık acemiler için oldukça açıklayıcı olmuş :)
    Ben 17 yaşında bir öğrenciyim ve wanderlustla yanıp tutuşuyorum ama daha önce yurtdışına çıkmadım,önümüzdeki ay Orta Avrupa ülkelerini gezeceğim fakat henüz pasaportum yok.Geziyi ayarlayan kişiler planı göndermediği için pasaport başvurusunda bulunmadım,acaba geç kalmış mıyımdır? Schengen vizesini alamamaktan çok korkuyorum çünkü Orta Avrupa uzun süredir görmek istediğim bir bölge ve tüm zamanımı bu bölgeyle ilgili araştırma yaparak geçiriyorum.
    Şimdiden teşekkürler,bu güzel yazıların devamı umarım gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, öncelikle ben teşekkür ederim yorumların için.

      Öncelikle pasaportla vizeyi ayıralım. Pasaport evde otururken canınız sıkıldığında gidip alabileceğiniz (tabii 500 liranız varsa) uluslararası bir kimliktir. Yani seyahat planları ya da uçak biletleri ile alakası yok. Para denkleştirince gidip alıvermek lazım zira sonra hem pasaporta hem seyahate para denkleştirmek zor olabiliyor. Ayrıca kesinlikle 10 yıllık dışındaki seçenekleri düşünmeyin, üstüne ekleyip 10 yıllık alın.

      Normal şartlarda pasaport randevu alıp emniyete gittikten sonra birkaç günde evinize geliyor. Ancak yaz geldi, bayramlar yaklaşıyor, yoğunluk olacaktır, o yüzden acele edin derim. Aynısı vize için de geçerli. Şeker bayramı başvuruları başladı bile, vize başvuruları da benzer şekilde gecikebiliyor.

      Tabii vize için en önemli soru, belgeleriniz tam mı? Öğrenciymişsiniz, anne babanızın bankada biraz parası ve bir tapusu vs var mı? Bence bu yazıyı okur okumaz emniyetten randevu alın, sizin ilçenizdekinde yoksa yan ilçelerden falan bakın, gidin başvurun. Sonra seyahat belgeleriniz gelir gelmez de vize için başvurun. Bir de reşit olmadığınız için muvafakatname vs gerekebilir, araştırın.

      Son bir alakasız tavsiye; gençsiniz, gezgin ruhlusunuz, geziyi birilerinin ayarlamasına ihtiyaç duymayın. Tüm kendi işlemlerinizi Google'da 3-4 sayfa gezip halledebilirsiniz, buna ülkeler arası otobüsler vs de dahil. Bir sonraki gezinizi kendiniz planlayın, gerekirse yalnız gidin ama gidin. Yardım lazım olursa ben hep buralardayım :)

      İyi yolculuklar şimdiden!

      Sil
  23. Merhabalar benim kafamda cok soru var yazininizi da okudum yardimci olabiliceginizi düşünüyorum :) öncelikle ben kredi karti kullanmıyorum bu hostel tren ucak rezervasyonu işi nasil işliyor yani hangi kartlarla yapilmasi gerek yaparken bi ücret kesiyorlar mi ben gidince ordan ödeme yapmak istiyorum çünkü öyle bi imkan varmi.bide ben tatilimi sindire sindire yapmak istiyorum o yuzdenu interrail konusunda kararsizim aklımda şöyle bisey var ama sizce nasil olur.l? Istediğim bi ülkeye gidip internetten ucuz ucuslara bakip en uygunu hangisiyse herhangi bi ulke olabikir farketmez iki üç gün yeteri kadar gezdip atlayip ucaga başka bi ülkeye ordan ucuzu uygun olan başka bi ülkeye bir ay boyunca 4-5 ülke gezmek istiyorum ayriyeten örneğin italyada gezmek istedigim 5sehir var otobüs araciligi ile.sizce interrailden pahaliya gelir mi benim isteklerime göre hangisini onerirsiniz simdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Rezervasyonlar için kredi kartı olması rahatlık oluyor, hatta zaman zaman zorunluluk oluyor. Ama illaki kredi kartı çıkarmanıza gerek yok, mesela (hiç sevmesem de) Garanti Bankası'nda hesabınız varsa sanal kart tanımlayabilir, hesabınızdan para aktarıp kullanabilirsiniz. Ödeme kısmına gelince, mesela booking.com'dan yaptığınız rezervasyonlarda genelde varınca ödersiniz ama güvenlik için kredi kartınızdan 1-2 lira provizyon çekebilirler. Hostel siteleri genelde %10 ön ödeme ister, kalanını varınca ödersiniz. Uçak bileti için de tabii kredi kartı ya da sanal kartla ödeme yapmak gerekir.

      Birden fazla yeri görmenin tek yolu interrail değildir. Elbette gittiğiniz yerden ertesi güne uçak bileti alıp başka yere gitmek genelde oldukça pahalıya gelir. Yine de otobüs, tren gibi seçenekler Avrupa'nın özellikle orta ve batı tarafında oldukça rahattır. Mesela ülkelerin tren kampanyalarına bakabilirsiniz, indirimleri vs kovalayabilirsiniz. Özellikle erken alırsanız üç kuruşa bir şehirler arası dolaşma ya da ülke değiştirme imkanınız var. Ben son dakikaya bırakmazdım şahsen, ne olacağı belli olmuyor. Gerçi otobüsler tabii yine en ucuz seçenekler oluyor, son dakika da bulabilirsiniz ama uzun sürebilir haliyle. Şehirler ve ülkeler arasındaki otobüs yolculuklarıyla ilgili olarak da tripadvisor gibi sitelerde güncel bilgi bulabilir ya da soru sorabilirsiniz. Düzgün bir planla interrail'den her türlü ucuza getirebilirsiniz.

      İyi yolculuklar şimdiden!

      Sil
  24. Merhaba, bilgileriniz çok güzel ve açıklayıcı tebrikler.
    Ben kızımla birlikte (16 yaş) Berlin'i gezmek istiyorum. Fakat 4-5 günlük kısa bir tatil olacağından Berlin ile birlikte görebileceğim tavsiye edeceğiniz başka bir şehir olabilir mi? Mesela Hamburg veya Münih
    Şimdiiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Öncelikle Berlin size beklediğinizden daha fazlasını verecektir, yani dışarıya çıkmasanız bile bol bol yeter. Sadece müzeler bölgesinde 1 günden fazlası geçirilebilir. Ayrıca mutlaka yerel rehberlerin düzenlediği kısa yürüyüş turlarından birine katılmaya çalışın. Ucuz hatta ücretsiz (bahşişli) olanları Tripadvisor'dan falan bulabilirsiniz, ben artık gittiğim her şehirde kesinlikle bir yürüyüş turuna katılıyorum. Mümkünse gittiğiniz gün ya da ertesi sabah katılın, böylece şehri de tanımış olursunuz.

      Onun dışında tabii Berlin dışında da gidilecek çok yer var ama tabii yol da uzun olabiliyor. Mesela Hamburg çok güzel bir şehir ama uzak tabii. Onun yerine Potsdam saraylarını gezebilirsiniz. Ya da o taraflara gideriz kesin derseniz Schwerin şatosunu da görebilirsiniz. Yine yakınlarda Magdeburg yer alıyor, çok çarpıcı olmasa bile yine tüm Alman şehirleri gibi güzel. Münih çok uzak ve günübirlik seyahatlerden çok daha fazlasını hak ediyor. Ama biraz aşağıdaki Dresden de yine güzel ve görülebilir yerlerden bir tanesi.

      Ancak yine de 4-5 gün (ki 4 diyelim, geliş gidiş falan derken bir gün harcanıyor), Berlin için az bile. Berlin-Potsdam ikilisi size fazlasıyla yetecektir.

      Bergama Müzesi'ni gezmeyi ve Mustafa's Gemüsedöner'den döner yemeyi unutmayın. İyi yolculuklar şimdiden.

      Sil
  25. merhaba bende otobüsle balkan turu yapmak istiyorum oralar hakkında bilginiz varsa kabaca bir rota söyleyebilir misiniz(10-15 gün ayırabiliyorum)? birde nerede ne zaman olacağımız belli olmadığından rezervasyon yapmayacağım, oralarda gittiğimiz zaman ucuz yollu kalacak yer bulabilir miyiz hostel vs (ağustosta) ?yardımcı olursanız çok mutlu olurum ilk defa yurtdışına çıkacağım için biraz tedirginim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balkanlar pek güzel çok güzel. Evet, kalacak yer bulursunuz ama yollar bozuk, yollar uzun. Mesela Karadağ'a Karadağ denmesinin sebebi gerçekten dağlık olması ve o dağlardan geçen yolların hiç de otoban olmaması gibi durumlar var. Bu yüzden planlarınızı geniş geniş yapın, aklınızdaki süreyle vardığınız süre aynı olmayabilir.
      Saraybosna, Mostar ve Belgrad bence Balkan turunda atlanmaması gereken yerler. Deniz tatili için Budva oldukça güzel ama diğerlerine göre daha pahalı, zaten Euro geçiyor. Makedonya'yı bilmiyorum, henüz gitmedim ama genel olarak Ohrid güzel, Üsküp sıkıcı deniyor. Arnavutluk da deniz tatili için oldukça güzel. Ama tekrar söyleyeyim, Balkanlar (bence) bir gün orası bir gün burası yapılacak yer değil. O yüzden 5 ülke gezmeye çalışmayın. 2-3 yer belirleyip oralarda güzel vakit geçirin ki yukarıda yazdığım yerler 10 gün için. oldukça uygun. Tabii 2 hafta diyorsanız genişletebilirsiniz de.

      İyi yolculuklar!

      Sil
    2. teşekkürler yardımcı olduğunuz için ağustosa kadar biraz daha araştırma yapıp güzel bi tatil yapacam inşallah :)

      Sil
  26. Merhaba, arkadaşımla beraber 14-15 günlük İtalya turu yapacağım ve yeşil pasaportumuz var. Gidiş dönüşü uçakla yapacağız. Şehirler arası ulaşım olarak tren kullanacağız (Roma, Floransa, Milano, Venedik, Napoli ve birkaç küçük şehir), konaklama olarak couchsurfingi kullanacağız; bu yüzden pek bir harcamamız olmayacak. Sormak istediğim şu ki bu süre içinde ne miktar para yeterli olur? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Sorduğunuz soru çok geniş ama şöyle yanıt vermeye çalışayım; bu cumartesi arkadaşınızla beraber dışarıda dolaşmalı, gezip yemeli içmeli bir gün geçirin, atıyorum kişi başı 150 lira harcadıysanız onun euro versiyonu (yani 50 euro) alt limitiniz olsun günlük. Yanı 15 gün için 750 Euro minimum olsun. BU hesabın herhangi bir matematiksel mantığı yok bu arada ama işe yarıyor :)
      Tren biletlerini önceden almayı unutmayın bu arada, bir de en turistik meydanlarda yemek yemez ve hediyeliklere para dökmezseniz ekonomik bir tatil yapabilirsiniz. Bir de dışarıdan su almayın, bence Avrupa'nın en pahalı şeyi şişe su. Musluk candır.

      İyi yolculuklar şimdiden!

      Sil
  27. Merhabalar,

    Biz (4 Arkadaş) Kasımda Milanodaki motor fuarına gitmeyi planlıyoruz. Ardından Milano - Paris - Amsterdam gezmeyi planlıyoruz. Sıralama nasıl olmalı ? Nerden başlamalıyız. Araya başka şehirlerde girebilirmi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      İlk olarak kuzeyde güneye gidin derim. Zira kuzey hakaten soğuyor erken günlerde, ki Amsterdam zaten ıslak nemli nalet bir şehir, o yüzden oraya önce gidin ki hem tarih olarak erken olsun hem de sonra güneye indikçe kemikleriniz ısınır. Tabii bir diğer önemli nokta da uçak bileti. Gidiş dönüş değil tek yön alacağınız için Amsterdam ve Milano'nun uçak biletlerine bakarsınız, totalde büyük bir fark çıkıyorsa ona göre rotanızı değiştirirsiniz.

      Süreniz ne kadar, en önemli soru bu. Araya başka şehirler de alabilirsiniz ama mesela 1 haftanız varsa bu rota yeterli olacaktır. Gerçi Milano'da çok bir şey yok ama çevresinde Como, Cenova, Torino gibi şehirler var, günübirlik oralara gidebilirsiniz. Paris'ten Milano'ya nasıl gidiliyor incelemedim, tren aktarma falan vardır kesin, tren de büyük ihtimalle Lyon'dan geçiyordur, belki bir gece onu da ekleyebilirsiniz. Amsterdam'dan Paris'e hızlı tren var, ucuz değildir, Thalys'ten bakabilirsiniz.

      Bu arada ucuz bilet bulursanız Köln'den de dönebilirsiniz, Amsterdam Köln arasında birkaç aktarmalı trenle kolayca gidebilirsiniz, rahat ve eğlenceli. Paris'e Amsterdam'a ayırdığınızdan daha fazla gün ayırın derim. Bir de Kasım'da iyi giyinin Amsterdam için.

      İlk aklıma gelenler bunlar, başka sorularınız olursa beklerim. İyi yolculuklar!

      Sil
  28. Merhaba ben orada seyahat etmekten ziyade orada yaşamak istiyorum.Bunun için ne gibi yollar üzerinden gidebilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenci olarak gidebilir, kariyer yapıp çalışma izniyle expat olarak gidebilir ya da evlenip gidebilirsiniz. Ya da kaçak işçi olarak dönercide falan çalışabilirsiniz. Avrupa için böyle ama Uzakdoğu ya da Güney Amerika gibi seçeneklerle ilgileniyorsanız oralarda iş kurmak vs daha kolay. Tabii bu konuda beni değil bu alanda daha deneyimli olanları ciddiye alın derim.

      Kolay gelsin.

      Sil
  29. Merhaba, bir arkadaşımla seçimler sonrası 10 günlük bir tatil planlıyoruz. Görmek istediğimiz yerler İtalya, Amsterdam, prag başlangıç sanırım italya olacak bununla birlikte fransa ve isviçre de yakınlarımız da var. Deneyimlerinize dayanarak ne önerirsiniz. Bu güzergahta eklememiz gereken yerler var mıdır? Geçişleri tren veya uçakla yapacağız tabi hangisi uygunsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Şanssızlık eseri yorumunuzu atlamışım sanırım, kusura bakmayın. Bir sonraki seyahatinizde yardımcı olmaktan mutlu olurum :)

      Sil
    2. Merhaba, gezi planımızı nisan ayına erteledik. Başlangıç İspanya olacak Dönüşte İtalya'dan Madrid'e biletlerimizi kestik. Dönüşü de Bologna'dan aldık. Rotamız da 1. ve 2.gün madrid 3.gün barcelona, 4.gün paris, 5.gün akşamı zürich'de olacağız.6.günü de orada geçirip, 7.gün milano'ya 8.gün verona'ya, 9.gün de Bologna'da olacağız. Araya Amsterdam'ı da eklemek istiyoruz. Bu durumda Bologna'ya 10.günde de geçebiliriz. Kafamızda oluşturduğumuz plan bu şekilde. Ulaşım için İnterrail düşünüyoruz. En hesaplısı o gözüküyor. Konaklama konusu kaldı. Sizlerin gezilecek yerler, ulaşım ve konaklama konusundaki tavsiyelerinizi öğrenmek isterim. Şimdiden teşekkürler.

      Sil
    3. Yeniden merhaba!

      Öncelikle çok gençlik dolu bir plan yaptığınızı söylemeliyim :) Tam olarak hangi ara dinlenmeyi ve şehirleri ne ara gezmeyi planlıyorsunuz diye sormak istiyorum. Barcelona, Paris falan bir günde gezebileceğiniz yerler değil, Abant turu gibi olmuş sizinki biraz.

      Şaka bir yana, gerçekten çok sıkışık takviminiz. Bu şehirler arasında ulaşım da çok ucuz değil. Yakın zamanda İspanya iç hat tren biletlerine baktım ve ağzım açık kaldı. Yine Paris ve Amsterdam arasında hızlı trenler var ama eşek yüküyle para eğer şimdiden almazsanız. Ki Amsterdam zaten rotanızı çok kuzeye taşıyacaktır ve kendi başına bile inanılmaz pahalı bir yer. Bu şehirler arasında trenle gitmek de kısa işler değil, tren istasyonu da her zaman şehir merkezine çok yakın değil Trene bin trenden in, otele ya da hostele git, çık gez, geri dön trene yetiş falan derken tren kaçırabilir, çok merak ettiğiniz yerleri göremeyebilir ve üzülebilirsiniz. Interrail bileti alsanız bile hızlı trenler için fark ödemeniz gerekir, o da önceden internetten yapılıyor mu bilmiyorum, interrail forumlarında daha kesin bilgiler bulabilirsiniz. Tabii rezervasyon yaptırmanız gereken bu trenlerde yer kalmaması gibi sorunlar da olabiliyor. Ayrıca yaşınız kaç bilmiyorum ama 26+ ise interrail biletleri de daha pahalı oluyor bildiğiniz gibi. Sanırım sizin amacınız 22 gün içinde 10 günlük pass kullanmak. İspanya'dan Akdeniz kıyılarından İtalya'ya gitseniz mantıklı da çok yukarılara çıkıyorsunuz.

      Tabii çok olumsuz olmaya gerek yok, kafanıza koyduysanız yaparsınız ama çok yorulacaksınız, benden söylemesi. Ben olsam Madrid-Barcelona-Paris'e iki veya daha fazla gün ayırır, Paris'ten sonra direkt aşağı iner, Zürih ve Milano'yu es geçer, Venedik taraflarına konaklayıp Verona ve Venedik'i görür, oradan dönerdim. Siz de sanki bir ay sonra gidecekmiş gibi tren saatlerini çıkarın, her durağa merkeze ulaşmak ve yol bulmak için 1,5 saat ekleyin ve sonuçları inceleyin. Renfe, TGV, Thalys gibi sayfalar yardımcınız olacaktır.

      Konaklamaya gelince, tabii ki bütçenize bağlı. Tren istasyonlarının merkeze havalimanlarından daha yakın olması sizin için bir artı elbette. Açın booking.com'u, tren istasyonu ile merkez arasındaki uygun fiyatlı yerlere bakın (ücretsiz iptalli olmasına çok çok dikkat edin.) Aklınıza yatan olursa rezervasyon yaptırın. Sonra açın hostelworld'e falan bakın aynı şekilde. Hostel siteleri ön ödeme istediği için öncelikle booking.com'u tavsiye ediyorum. Oraya bakınca kabataslak bir harita ve fiyat fikriniz olur, sonra hostel siteleri ile karşılaştırıp son kararınızı verebilirsiniz.

      Çok noktanız olduğu için tabii çok fikir vermem mümkün değil. Rotayı kesinleştirdikten sonra tekrar konuşalım :) Bu arada şahsi fikrim olarak, gerçekten bu şehirleri tek günde sersemlemiş şekilde gezeceğinize google'dan açıp resimlerine bakmak daha mantıklı. Ya da acentelerin turları var İspanya Fransa gibi, onlarda da nasılsa tek gün görüyor olacaksınız ve bu planınızdan çok daha ucuza çıkar.

      Sevgiler!

      Sil
  30. Merhabalar yazılarınızı ve cevaplarınizin hepsini okudum emeğinize sağlık . biz üc arkadaş bir hafta veya 10 günlük bi Ukrayna turu yapmayı düşünüyoruz . lviv veya Odessa düşünüyoruz . vereceğiniz tavsiyeler bizim için önemli bodoslama gidip rezil olmak istemiyoruz . yardım ederseniz seviniriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Bu bahar ben de Lviv-Kiev yapmayı planlıyorum. Odessa pek ilgimi çekmiyor. Ancak tek bir şehir için 10 gün fazla olur, o yüzden siz de Lviv Kiev ya da Odessa ile çevredeki başka bir şehri harmanlayabilirsiniz (Odessa diğer ikisine uzak kalıyor biraz). Lviv ile Kiev de pek yakın değil ama trenle 5 saat imiş, bence çok fena olmasa gerek.

      Lviv'e giderseniz http://www.kumpel-tour.com/en adresindeki bira turlarından birini tavsiye ederim, gerçi tavsiye demek yanlış, ben daha denemedim ama gidersem deneyeceğim. ,

      Onun dışında neye dikkat edin, tutacağınız otelin tramvaya falan yakın olmasına, booking.com'dan yapacaksanız ücretsiz iptalli olmasına dikkat edin. Biletlerinizi de erken alın, mesela Pegasus'un yaz indirimleri başladı ama Lviv pahalı bayağı nedense. Odessa veya Lviv için 3-4 günlük turlar da var, ben tur tercih etmiyorum ama siz bir göz atabilirsiniz, uygun seçenekler olabilir.

      Onun dışında özel dikkat edecek bir şey olduğunu sanmıyorum. Gece kulüplerinde çok Türk hareketler yapmayın, tarihi eserleri gezip şehrin kültürünü ve yemeklerini denemeyi unutmayın, mümkünse fast food zincir restoranlarda hiç yemeyin, sonrası zaten eğlenceli olacaktır.

      Sil
  31. Merhaba, yeşil pasaportum var, eşim ve kızımla (3 yaşında) yurtdışına gitmek istiyorum. Yeşil pasaportum olduğu için önemli olan ucuz otel ve uçak bulabilmek. Tarih aralığı olarak herhangi bir engelim yok. Bazı zamanlar otellerin kampanyaları oluyormuş, 1 euro falan gibi sembolik fiyatlar gibi... Bu tarz fırsatları yakalamak istiyorum, nasıl haberdar olurum?
    Çocuklu olarak ne tür bir konaklama yerinde kalmam sizce uygun olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Doğrusu otellerin kampanyaları hakkında çok fazla bilgim yok, ben genelde gidince evlerde kalmayı tercih ediyorum fazla kişi olunca. Çok daha rahat oluyor. Bu evleri airbnb'den ya da Booking.com'da solda "daireler" seçeneğini tikleyerek görebilirsiniz. Çocuğunuz da olduğu için evlerde asansör var mı (yorumlarda da görebilirsiniz, zorsa çıkması yazarlar genelde) ya da ekstra temizlik ücreti alıyorlar mı gibi şeylere dikkat edin. Mesela temizlik ücreti oda tipinin altında dahil olan/olmayan kısmında yazar (Airbnb'de de ayrıntılar kısmında yazar). Evlerin eksi tarafı kahvaltı olmaması ama artı tarafı da mutfak olması. Kısaca, rahat oluyor merkezi bir yerde ev olması.

      Önceliğinizi uçağa verin. Tarih kesinleştirip uçak bileti almadan herhangi bir plan yapmak zorlaşıyor haliyle.

      Sil
  32. Merhaba, schengen vizemi varken şubat ayı için 4-5 günlük bir seyahat planlıyoruz.
    Eşimle Avrupada hatrı sayılır sayıda ülke gezdik. Bu seyatte eşim balkanlar ben berlin diyoruz. Kararsız kaldık. Balkanlarda bosna hırvatistan karadağı gezmiştik. Geri kalan yerlerde açıkçası şubat ayı için biraz kasvetli geliyor ve beni cezbetmiyor. Ben 1-2 gün daha ekleyerek berlinle birlikte güneyde romantik yolda (arkadaşımız karlsruhede olduğu için de ) birkaç nokta istiyorum.Ama şubat doğru bir seçim olmayabilir ve çok sıkıştırmış olabiliriz. Çok kararsız kaldım. Önerilerinizi bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şubat'ta Balkanlar bence de zor. Yani Berlin de çok soğuk olur ama en azından yapacak çok daha fazla şey var. Sonbahar gibi Belgrad-Saraybosna tavsiye ederim, tabii ayrı ayrı da olabilir. Uçak biletleri de ucuz oralara, şehirlerin kendisi de ucuz, bir ay birine bir ay diğerine bile gidebilirsiniz. Onun dışında Balkanlar turu için de yaz-sonbahar daha uygun bence.
      Dediğim gibi, Almanya'da içiniz donacak, o yüzden ülke içinde bu kadar uzun bir yolculuk yapmazdım ben olsam. Tabii masal gibi yerler ama Berlin-Karlsruhe arası bayağı uzun. Hem 4 -5 gün Berlin için ideal, Potsdam'ı, müzeleri, kafeleri, gece kulüplerini gezerken çabucak biter.
      Daha sıcak rotaları canınız çekerse Malta ya da Beyrut deneyebilirsiniz mesela.

      İlk aklıma gelenler bunlar, başka bir sorunuz olursa beklerim. İyi yolculuklar!

      Sil
  33. Benim kiz arkadasim belcika da. Ben onun yanina gitmek istiyorum. Ogrenciyim. Vize cikar mi? Kac aylik pasaport gerekli? Ve vize pasaport ucreti ne kadar olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada selam vermedim kusura bakmayin. Merhaba

      Sil
    2. Selamlar,

      Öncelikle pasaporttan başlayalım, pasaport sizin uluslararası kimliğinizdir, o yüzden ne kadar uzun süreli çıkarırsanız o kadar iyi olur. Minimum 6 aylık versiyonu var ama 6 aylık pasaportla vize almanız çok zor. Direkt 10 yıllık alın, aradaki fiyat farkı kafanızı karıştırmasın. 10 yıl iyidir. Hatta birikmişiniz varsa yılbaşından önce almaya çalışın (e-pasaport olarak aratırsanız başvuru ve ücret sayfasını bulursunuz) zira yılbaşından sonra zamn gelecektir.

      Gelelim vizeye. Ailenizin biraz birikmiş parası, belki bir evi ve arabası varsa, çalışan ya da emeklilerse vize almanız zor olmaz. Sizin geliriniz olmadığı için anne ya da babanızın belgeleri ile başvuracaksınız. Belçika konsolosluğunun sayfasında vize için gereken belgeleri bulabilirsiniz. Tabii uçak bileti ve konaklama bilgileri de lazım. Sakın kız arkadaşı falan araya karıştırmayın, direkt turistik olarak gidiyor olarak başvurun. Kalacak yeri booking.com'da ücretsiz iptalli otellerden rezervasyon yaptırarak halledebilirsiniz. Ama sunduğunuz belgelere uygun otel seçin tabii, gidip geceliği 500 euro olan yer seçmeyin.

      Ayrıca başvururken mantıklı zaman dilimi seçin. Sanırım ilk vizeniz, üstüne öğrencisiniz, gidip 2 aylık vize istemeyin, maksimum 15 gün falan gitmeniz vize alma şansınızı arttır.

      İyi yolculuklar!

      Sil
  34. Yardıma ihtiyacım var... orta avrupaya tur aldım.aileme sürpriz yapacağım sömestr de...2 oğlum ve eşim... ancak tur ekstraları çok pahallı ... viyana, prag, budapeşte de nasıl ucuz gezerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Evet, Orta Avrupa turlarının çok uygun fiyatlı olmasının sebebi yaklaşık 20 tane ekstra tur barındırmalarıdır. Öncelikle endişelenmeyin, hiçbir ekstra turu almasanız bile Avrupa'nın en tarihi şehirlerine gidiyorsunuz, yolda yürüseniz müze gezmiş gibi olursunuz.
      Bir şehirden diğerine giderken yapılacak olan ekstra turları mutlaka alın (genelde Bratislava ve Cesky Krumlov oluyor). Eğer bunları almazsanız sizi bir benzin istasyonu veya dinlenme tesisine bırakırlar, saatlerce beklersiniz. Zaten çocuk fiyatları da indirimli olacaktır.
      Onun dışında Viyana'da müzeleri gezip pastanelerde tatlıların tadına bakarak keyifle dolaşırsınız. Prag'da da kale, astronomik saat vs derken yine zaman su gibi akacaktır. Budapeşte'de de nehir kenarında yürümeye doyamazsınız zaten. Prag ve Budapeşte'de nehirde tekne turlarını kendiniz alabilirsiniz, nehir kıyısında dolaşırken tekne turu satan yerleri görebilirsiniz, İstanbul'daki Boğaz turu gibi. Eminim ki ailenizin oldukça hoşuna gidecektir.
      Yine bu şehirlerde mutlaka pazarları, mümkünse bit pazarlarını dolaşın. İnanılmaz güzel şeyler bulabilirsiniz. Akşamları şu ya da bu restorana gitmek içi ekstralara katılmanıza gerek yok, girin Tripadvisor'a, en beğenilen restoranları haritanızda işaretleyin. Yine aynı siteden gezilecek yerleri de kolayca listeleyebilirsiniz.

      Tüm ailenizle iyi tatiller şimdiden!

      Sil
  35. Moral verdiniz... teşekkür ederim...özelinde paylaşacağınız noktalar olursa yardımlarınızı beklerim... yanıma kaç eur almamı tavsiye edersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyahat bütçesi çok subjektif bir şey tabii ama 7 gece 8 gün gidecekseniz, aile de kalabalık, ekstra tur bütçelerinden hariç en az 1500 Euro alın derim. Zaten kredi kartı falan da olur yanınızda. Fazla olsun eksik olmasın, olmadı dönüşte artanı bozdurursunuz sonuçta.

      Sil
  36. merhaba vuslat hn,
    yeni tanıştım sizinle, yazılarınız ve öellikle detaylı yorumlarınız çok keyifli.öncelikle sağlıklı bol seyahatli bir yeni yıl dilerim :)
    budapeştede prag a ( viyanayı atlayarak )otobüs le ulaşım planlıyorum , daha önce deneyimlediniz mi,bileti önceden alacağım , bunun için kullandığınız önrebileceğiniz bir web sitesi varmı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de bol gezmeli, çok neşeli yıllar Özlem Hanım, umarım her şey gönlünüzce geçer.
      Otobüs için Orangeways ya da czech-transport sitesini kullanabilirsiniz. Ben kendin denemedim ama bunlar güvenli siteler. Tabii paraya kıyıp trenle de gidebilirsiniz. Raileurope sitesinde trenlere de göz atın belki gittiğiniz tarihte indirim falan olabilir. Ancak yanlış bilmiyorsam tren de otobüsler de Viyana üzerinden gidiyor (sanırım en uygun otoban olduğu için). İyi yolculuklar şimdiden!

      Sil
    2. Vuslat hn çok teşekkürler yanıt için,orangeways den yararlanacağız;)
      aslında bir konuda daha fikrinizi merak ediyorum, seyahatimiz Budapeşte varış, Prag dönüş Olacak,vize için Macaristan'a başvurmak yerine, daha uzunvize almak için Yunanistan alternatrifini düşünüyoruz, birimizin İtalya, birimimizin de İtalya+yunanistan vizeleri var daha öncesinde. Yunanistandan vizey daha uzun süreli alabiliriz gibi düşünüyoruz, bi haftasonu kavala yapar giriş çıkış sonunu çözeriz diye düşündük.Macaristanın'ın vize politikası hakkında fikriniz bilginiz var mı? yada nasıl araştırabiliriz?
      şimdiden teşekkürler !

      Sil
    3. Neden olmasın? Ama Yunanistan'a kesin girip çıkın. Hatta bahar gibi düşünüyorsanız 13 Mart'ta İskeçe Festivali var, eğlenceli olabilir. Tabii her zaman kısa vize verme ihtimalleri var, daha önceki vizelerinizde aldığınız ülkelerden giriş yaptıysanız uzun alma şansınız yükselir. Ancak mesela İtalya'dan alıp İtalya'ya girmediyseniz yalnızca bir haftalık bile vize verebilirler. Başvururken sonraki Orta Avrupa gezinizle ilgili belgeler de yanınızda olsun (Yunanistan ile ilgili olanlar haricinde tabii, onlar her halükarda olsun), onları da kabul edip dikkate alabilirler.

      Sil
  37. Merhaba 17 yaşındayım şimdiden 3 avrupa ülkesi gezdim ; Yunanistan , İspanya ve Norveç.Uygun fiyata ve bir öğrenci olarak bana , nasıl bir öneri sunabilirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani turizm acentası olmadığım için size öneri sunmak gibi bir durumum yok, haritaya dart atın, neresi gelirse oraya gidin mesela.

      Sil
  38. Merhaba ben eşim iki kızım ve annem yeşil pasaporta sahibiz sanırım üç aydan fazla kalamıyoruz yurtdışında peki aile ile güvenli ve en ucuza kalabileceğimiz ülke hangisi ne yapmalıyız ve iş bulabilir miyiz bilginiz var mı teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz biraz yanlış gelmişiniz, yurt dışına seyahat eden herkes oturum, yerleşme, iş bulma gibi konularda otomatikman bilgi sahibi olmuyor. Bununla ilgilenen şirketler, web siteleri ve forumlar var, oralara danışmanızı öneririm.

      Sil
  39. Merhabalar iyi günler öncelikle.19 yaşındayım öğrenciyim Ben bu yaz 30 günlük bir interrail seyahati planlıyorum.tek başima Roma-vatikan(4)-Floransa-Pisa(2)-Venedik-milano(2)-Nice-monaco(2)-Barselona(3)-San sebestian-hendaye(1)-Paris(3)-Brüksel(1)-Brugge(1)-Amsterdam (3)-Berlin(3) planlıyorum. Arada kalan boş günlerde Madrid hamburg Münih gibi şehirleri eklemeyi düşünüyorum.romaya direk uçuşla gidip berlinden İstanbul uçuşla seyahati tamamlamayı dusunuyorum. Ben orta seviyede bir yasantiyla bazı şeyleri kismadan lukse de kaçmadan ne kadar harcama yeterli olur bu şehirler için 5000 TL herşey dahil yeterli olur mu? Teşekkürler cevabınızı bekliyorum.(Bu arada yeşil pasaportum var)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Çok hoş bir rota olmuş. arada kalan boş günlere bir şey eklemeyin derim, zaten yeterince dolu. Bütçeye gelince, mesela Monaco'da 2 gün kalmayı falan değiştirin derim, Monaco'da 19 yaşında biri için heyecan verici o kadar şey yok ve çok pahalı, aynı şekilde hem Brugge hem Brüksel'de kalmak yerine birinde kalıp diğerine günübirlik trenle gidip gelebilirsiniz ki yük taşımaktan kurtarır sizi. Pisa 2 demişsiniz mesela, onu Floransa 2 olarak alıyorum, Pisa'da kalmak çok anlamlı değil. Amsterdam Berlin geçişine Hamburg koyabilirsiniz ama Münih hem terste kalır hem de pahalıdır. Madrid'i ekleyecekseniz San Sebastian bölgesini çıkarın mesela. Gitmediğim için tam bilmiyorum ama dünyanın gurme başkenti olan bir bölgedir, pahalı da olabilir.

      5000 lira 1500 euro desek 30 günde günlük 50 euro'ya denk gelir. Evet, yettirebilirsiniz ama hostel rezervasyonlarınızı önceden yaptırın ve bolca sandviç yemeye hazır olun :) Elbette oldukça az bir bütçe ama Interrail'in mantığı bu aslında.

      Yanıtlarda hep söylediğim gibi, ben Interrail konusunda çok bilgili değilim. Bu kadar koştura koştura seyahat yapmak bence akıl karı değil. Arada tren yakalamaca, hızlı trenlere supplement ödemece, hostelden hostele taşınmaca gibi oldukça vakit alacak şeyler olduğunu unutmayın ve kendinize örnek, saat saat yapılmış bir tren rotası çıkarın önce derim. Interrail fb sayfaları size daha çok yardımcı olacaktır.

      İyi yolculuklar şimdiden, rotanızı daha netleştirirseniz ve aklınıza takılan şeyler olursa yine beklerim :)

      Sil
  40. Merhaba yazınızı okudum gerçekten hayali mi yazmışsınız ?
    Peki maddi durumu nasıl sağlıyorsunuz yani baba parası mı sizin maaş mı ? :)
    ek olarak 4 kasım gibi Almanya'ya bi hafta seyahat düşünüyorum turistik seyahet vizesi ile sanırım Schengen vizesi ile aynı mı ? ek olarak ailemin nüfus bilgilerini de mi eklemem gerek ve son olarak kredi kartı kullanan biri değilim nakit genelde bu durum vizede sıkıntı çıkarır mı ? ve Almanya da uygun bi konaklama ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Öncelikle sorunuz oldukça kaba bence ama yanıtlayayım, baba parası falan yok, babam da hayatta değil zaten. İlk kez çocukken gittiğimde zaten akrabalarımın yanına gönderildim, onun dışındakileri kendi paramla gezdim ki zaten hazır para olsa gidemediğim yerleri değil gittiklerimi yazarım.

      Turistik vize Schengen'dir evet, eğer istenen belgelerde vukuatlı nüfus kayıt örneği isterlerse götürmeniz gerekir. Ki kendi bütçenizle değil "baba parası" yani sponsorluğu ile gidiyorsanız büyük ihtimalle gerekecektir. Kredi kartı kullanmamak sorun değil, bankada olan paranız ve banka hesabınızın dökümü yeterli olacaktır (ya da aileniz sponsorsa onlarınki). Konaklama için booking.com'dan bütçenize uygun yerler bakabilirsiniz.

      İyi tatiller.

      Sil
  41. Yazınızı çok beğendiğimi öncelikle belirtmek isterim ellerinize sağlık çok açıklayıcı bir şekilde lafları dolandırmadan insanın beynini yormadan anlatmışsınız uzun bir süredir yurt dışı seyahati düşünüyordum bende ama bir türlü nasıl çıkarım ne yaparım gibi kaygılardan dolayı gerçekleştiremiyordum bu yazınızın bana çok yardımcı olacağını bir nevi kılavuz yerini tutacağını söyleyebilirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim okuduğunuz için :)
      Ya gerçekten hiç kasmaya gerek yok, gideceğiniz neredeyse her yer buradan daha güvenli ve rahat olacaktır.
      İlk kez yurt dışı deneyimi yaşayacak olanlara Belgrad'ı tavsiye ediyorum; yakın, vizesiz, ucuz ve eğlenceli. Oraya ya da başka bir yere giderken aklınızda sorular olursa yine beklerim.

      Şimdiden iyi yolculuklar, planlarınızı ertelemeyin ve illa yanınıza birini aramayın! :)

      Sil
  42. Ben Amerika ya gitmek istiyorum hem eğitim hem de seyahat amaçlı ama cok pahali ve gidersem tek gidicem korkuyorum biraz sonucta yabanci ülke bir öneriniz var mi bir de vize islemi nasil oluyor onu anlamadim bilgilendirirseniz cok sevinirim.
    Tesekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Eğitim için gidecekseniz zaten herkes yalnız gidiyor, amaç orada arkadaş edinmek. Seyahat için de tek gitmek bence dert değil biraz İngilizce biliyorsanız.
      Vize işlemleri eğitim ya da turistik olmasına göre değişiyor, eğitim içinse okuldan kabul almanız gerek öncesinde. Diğer bilgileri konsolosluk ya da eğitim firmaları sitelerinde bulabilirsiniz.

      Sil
  43. Merhaba,
    Yazınızı tekrar tekrar okudum cok beğendim :) Size bir sorum var. Yeni çıkan çipli pasaportlarla schengen ülkelerine vize başvurusu yapilmadan gidilebiliyormuş. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an öyle bir durum yok, yeni pasaportlar yalnızca ekstra biyometrik vs güvenlik önlemlerini barındırıyor. Dediğiniz şey şöyle olabilir; eğer Schengen ülkeleri ile vize serbestisi konusunda anlaşırsak, bu durumdan faydalanmak yani Schengen ülkelerine vizesiz gitmek için yeni pasaportlara sahip olmak gerekiyor olacak büyük ihtimalle.

      Sil
  44. Merhabalarr sizin blogunuzda tüm yazdıklarınızı okudum çok etkilendim çok güzel bende sizin gibi gezmek çok isterim bu kadar gezmek maddi açıdan sıkınti olmuyor mu :))) ülke ulke geziyorsunuz vize sorunu yasamiyor musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Sanırım konsepti ıskalamışsınız, yazdıklarım gittiğim değil gidemediğim yerler :) Onun dışında o kadar çok bir yere gitmiş değilim.
      Onun dışında Avrupa'da zaten ülkeler arası geçiş çok kolay, bir gidişte 3-4 ülke görebiliyorsunuz. Balkanlar vizesiz ve ucuz. Rusya da öyleydi ama sonradan çıktı vize.
      Maddi açıdan sıkıntı tabii de işte her gün işe gidip gelirken bunlar için para biriktiriyoruz niyahetinde.

      Sil
  45. Merhabalar :) büyük ilgiyle okudum hepsini. şubatta ben de arkadaşımla avrupaya gitmek istiyorum, hususi pasaportum var. Prag-Almanya'da bir veya iki şehir-Paris gibi bir rota izlememiz mantıklı olur mu sizce 10 gün için?
    Ve kafama takılan bir diğer nokta da şubatta oralarda donmaktan keyif almamız güç olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Kış ayları orta ve kuzey Avrupa'da zor geçiyor ama tabii ki büyük keyif alabilirsiniz. Sokakta yürüyerek dolaşma saatlerini biraz azaltmanız gerekebilir. Tabii şansınıza tamamen kuru ve güneşli günler de olabilir. Eğer kış aylarında alternatif bir güney Avrupa planınız yoksa şimdiki planınızdan vazgeçmeyin derim.

      10 günde söylediğiniz rotayı yapabilirsiniz. Frankfurt ya da Köln'den Paris'e hızlı tren olması lazım. Prag'dan çok oyalanmadan Paris'e geçebilirsiniz rahat rahat gezmek için. Gün içinde gezecek daha az zamanınız olacağı için ben çok az gün geçirmemeniz taraftarıyım. Daha sıkışık bir plan isterseniz Prag-Berlin-Köln-Paris de yapabilirsiniz. Ama Berlin de vakit ayrılması gereken güzel bir şehir. Keyfinize kalmış nihayetinde.

      İyi yolculuklar!

      Sil
  46. Güzel bir çalışma olmuş.

    http://www.gezentiadam.com

    YanıtlaSil
  47. Merhabalar biz polonyada erasmus yapiyoruz gidebilecegimiz sehirler nelerdir ve en uygun butce ne olur isteklerimiz arasinda paris prag viyana var. Digerleri ne olabilir ve bu 3 yere gitmemiz oralarda ikiser gun kalmamiz bize ne kadar bir maliyet cikariz belirli bir rota ve planiniz varsa paylasirsaniz sevinirim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, maalesef sorunuzu görmemişim, kusura bakmayın. Planlarınızda yardımcı olabileceğim bir şey varsa tekrar yazabilirsiniz, bu sefer atlamam :)

      Sil
  48. Merhaba yıl sonunda yurt dışına gitmeyi planlıyoruz eşimle beraber. 7-8 gün sürecek. Ama rotaya karar veremedik bir türlü.Bu mevsimde gidilecek bir yer tavsiyesi verebilir misiniz? Paris'e gidip trenle hangi ülkelere geçiş yapabiliriz? Londraya geçmek mümkün müdür? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Paris'ten Amsterdam, Brüksel, şu bu her yere gidersiniz sorusuzca (İngiltere için vize olayı var tabii), ama neden Paris? Hem çok klişe hem de Euro almış başını gitmiş.

      Değişik şeyler denemek istemez misiniz? Tayland'a gidin mesela, uçak bileti pahalı olsa da Avrupa'da harcayacağınızın 5'te birini harcarsınız. Kış ortasında tropik deniz keyfi yaşarsınız. Endonezya'da kahve içip Bali'de 2. balayı yapabilirsiniz. Ya da Lapland'a, kuzey İskandinavya'ya gidin, kuzey ışıklarını görün, kutup dairesinden geçin falan. Bu biraz daha pahalı olabilir ama Londra falan da zaten yeterince pahalı.

      Yok illa Avrupa merkez diyorsanız Alsace, Ren Vadisi, Romantik Yol gibi alternatif güzergahlar tavsiye ederim. Almanya'nın noel pazarları çok güzel olur. Paris derseniz Köln'e ya da Frankfurt'a bir trenle geçebilirsiniz. Bu arada bu trenler ucuz değildir, Batı Avrupa'da şehir içi olmayan neredeyse hiçbir tren ucuz değildir.

      Tabii her zaman Orta Avrupa seçeneği var, bir haftada Prag-Viyana-Budapeşte yapabilirsiniz, Polonya da enteresan bir deneyim olabilir. Bunlar tabii Batı Avrupa'dan daha ucuz seçenekler.

      Bir de kayak merkezleri var tabii, Kuzey İtalya'dan Avusturya'ya, Karadağ'dan Bulgaristan'a pek güzel SPA otelleri var zirvelerde, enteresan bir deneyim olabilir.

      Kısaca, seçenekler sonsuz. Söylediğiniz dönemde şahsen param ve zamanım olsa ya Zanzibar'a ya da Sri Lanka'ya giderdim :)

      Seçeneklerinizi biraz daha daralttıktan sonra fikre ihtiyaç duyarsanız, ben yine buradayım. İyi yolculuklar şimdiden!

      Sil
  49. Faydalı bir yazı olmuş. Kendi yurtdışı deneyimlerimi yazdığım yazı dizime beklerim http://blogdede.com/ogrenci-icin-yurt-disi-gezisi-bolum-2-paris-gezisi-avrupada-en-ucuz-nasil-gezilir-en-ucuz-paris-gezisi/

    YanıtlaSil
  50. merhaba.. eğitim amaçlı hindistana gitmek istiyorum ama ingilizcem çok iyi değil bu benimiçin problem olur mu? ayrıca maddi yönden çok sıkıntı çeker miyim ? şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Hindistan'da dolaşırken, hatta pek çok yerde dolaşırken çok iyi İngilizceye ihtiyacınız olmaz, orada da kimsenin çok iyi İngilizcesi yok zaten. Maddi yönden de sıkıntı çekeceğinizi sanmıyorum "ıyy onu da bunu da yemem" deyip en lüks restoranlara gitmezseniz. Sadece suyu kapalı için, sokak yemeklerini de kalabalık tezgahlardan yiyin, sizden iyisi olmaz. İyi yolculuklar şimdiden, muhtemelen çok güzel bir deneyim olacak sizin için :D

      Sil
  51. merhaba yazınızı okudum ve çok hoşuma gitdi. Ben de avrupa turu yapmak istiyorum hayatımda ilk kez.ama korkuyorum bir turlu cesaret edemiyorum. ya kayb olursam. ya otele donemezsem yani korkuyorum açıkcası çok mukemmel ingilizcem yok. turizm şirketleri deçk paha satıyoor turları. Lütfen bir kaç öneride benim için bulunurmusunuz? mesela global pass nerden alıyoruz?? takiler ne durumda giyatları nasıldır??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, biraz geç oldu ama, ilk olarak pasaportunuz var mı?

      Sil
  52. Hocam yazınız çok doğal ve akıcı teşekkürler

    YanıtlaSil
  53. merhabalar ben üniversite 1.sınıf uluslararası ilişkiler öğrencisiyim. Dublin e gitmek istiyorum bir kaç tur araştırdım ama pek bana uymuyor ve arkadaş bulamadığımndan yanlız gitmek zorundayım. Tur 4 günlük bir tur benim gezi amacımda aşağı yukarı aynı surede. sizce tur ile mi gitmeliyim yoksa tek başıma yapabilir miyim? her hangi bi tanıdığım yok istek atabilecek ve vizeler zor alınıyor diye duydum tek başıma vizemi almakta çok zorlanır mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Öncelikle tek gidecekseniz turlarda "single farkı" diye bir nane vardır, tek gidenler kişi başı ücretin üstüne yarısı kadar daha öderler, bu da oldukça pahalıya gelir. Gerekli belgeleriniz varsa vize almanız zor değil, hatta bildiğim kadarıyla İrlanda, Birleşik Krallık vizesi olanlardan vize istemiyordu (visa waiver diye aratabilirsiniz.), bu sayede hem İngiltere'yi hem İrlanda'yı görebilirsiniz. Bunu söylememin sebebi hem Londra'ya daha ucuz uçak bulabilecek olmanız hem de İngiltere vizesinin bildiğim kadarıyla tek İrlanda vizesinden daha rahat alınıyor olması. Ama fark etmez tabii, direkt İrlanda'ya da başvurabilirsiniz.

      Vize, öğrenci olduğunuz için öğrenci belgeniz ve ailenizin gelir belgeleri ile alınıyor. Tura gitseniz de aynı belgeleri vereceksiniz zaten. Bir de tabii uçak bileti ve kalacak yer göstermeniz gerekiyor ki pek zor değil onlar da. Nihayetinde vize gideri turlar da olsa kendiniz de gitseniz aynı olacak. Acenteden başvurursanız üzerine bir de servis ücreti alacaklar.

      Single farkı, uçak bileti vs hesaplaması yapıp hangisi daha ucuz bulabilirsiniz. Gezmek içinse tek başınıza giderseniz hiçbir zorluk yaşayacağınızı sanmıyorum, orada yine günlük çeşitli turlara daha ucuza katılabilirsiniz. Tek şehir için tur pek gerekli değil bence, hani Büyük Britanya turu olsa eyvallah da tek şehir için (eğer gerçekten ucuza gelmiyorsa) tur seçmezdim ben.

      Şimdiden iyi yolculuklar!

      Sil
  54. geçen sene Erasmus öğrencisiydim ve benim de tecrübelerimi dinlemek isterseniz bloguma beklerim
    http://obacanagi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  55. Vize derdinden kaçarken çok güzel bir tatili yakaladık. Bali 'nin mükemmel doğasıyla tanışıp ailemle çok güzel vakit geçirdik. Çocuklar içinde birsürü aktivite sunan Bali aileler ve çiftler için güzel bir destinasyon

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ondan sonra da Bali Turu sayfası açıp seeding'e yöneleyim mi dediniz? :D

      Sil
  56. Merhaba vustal,
    Biz 16 yasinda 2 arkadas yeisl pasaportluyuz bi program ayarladik lyon a gidecegiz bir tanidikta birkac gun kalacagiz ardindan yaklasik 6/7 ulke gezecegiz 12 gun acaba yasimizdan dolayi kalmadan degil de ulkelere trenle giriste bir sorun olmaz dimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem, olmaz umarım :) Yurt dışına çıkmanız için muvafakatname gerekiyordu en son, onun dışında trenlerde kimlik kontrolü yapılmıyor, bilet kontrolü yapılıyor, o yüzden sorun olacağını sanmıyorum.

      Sil
    2. Ulkeler arasinda da mi pasaport kontrolu yok

      Sil
    3. Evet, Schengen bölgesinde kontrol yok(tu). Yani Almanya'dan Hollanda'ya geçip gidersiniz trenle, bakmazlar pasaportunuza. Ancak son mülteci ve terör durumlarından sonra daha sıkı güvenlik var diyorlar, o yüzden bilemiyorum, yakın zamanda ülkeler arası tren yolculuğu yapmadım.

      Sil
  57. Peki biz lyon fransaya gidip roma italyadan ucakla donecegiz otomatik olarak fransadan cikmis mi gorunuyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunuzu anlamadım, Fransa'ya gidip Roma'dan döneceksiniz işte, nereden çıktığınız önemli değil. Doğru bir yanıt almak istiyorsanız biraz derli toplu sorarsanız sevinirim.

      Sil
  58. Merhaba biz arkadaşımla yurt dışına gitmek istiyoruz 1 ay boyunca interrail le veya yurt dışından araba kiralayarak gezmek istiyoruz hiç dil bilmiyoruz hangisi daha mantikli olur yurt dışında araba kiralayan bilirmiyiz şimdiden teşekkürler. (Bu arada yasimiz 19 20 )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Hiç ingilizce bilmeyenler için araba kiralamayı tavsiye etmem doğrusu. En başta zaten sizin yaşınızda kiralayamıyorsunuz diye biliyorum, belli bir yıl ehliyet sahibi olmak ve belli bir yaşın üzerinde olmak gerekiyor. Onu geçtim park kurallarını okuyamazsanız deli ceza yersiniz, üzerine bir de yanlışlıkla polis çevirse zaten daha beter.

      O yüzden interrail fikrinden devam edin derim. Ayrıca artık İngilizce de öğrenin biraz, dünyanın en kolay dilini öğrenmeyen gençlere tembel diyoruz :)

      İyi yolculuklar.

      Sil
  59. Birde vize işlemleri için Yunanistan'dan vize almayi düşünüyoruz benim önceden Almanyaya vize almıştım arkadaşım ilk defa alcak hangi ülke daha kolay ve uzun süreli vize verir ve gezi için 10 bin tl mız olcak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyecanlıyız sanırım biraz? :)

      Yunanisten iyidir ama alınca Yunanistan'dan giriş yapın. Artık gümrüktekiler eskisi kadar iyi niyetli değil, almadığınız yerden girerseniz uyuzluk yapabilirler ya da bir sonraki vizenizi etkileyebilir. Mesela uçakla Almanya'dan başlayacağız diyorsanız oradan başvurun, belgesi tam olana her zaman vize verir Almanya. İlk kez vize için uzun süreli opsiyonu pek yok artık, 3 ay bile vermeyebiliyorlar ama şans tabii. Umarım uzun süreli alabilirsiniz.

      İyi yolculuklar.

      Sil
  60. Bu yaz 10 gunluk ispanya seyahati düşünüyorum ancak ucret odemeden ya da dusuk ucretli kamp alanlarinda kalmak istiyorum.nasil yer ayirtabilirum
    Cevrimdisi kullanabilecegim bir dil ceviri programi var mi ? lutfen cevap verin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamp alanları ile hiçbir fikrim yok, interrail forumlarından ya da gruplarından daha iyi bilgi alabilirsiniz. Google translate çevrimdışı olarak kullanılabiliyor.

      Sil
  61. Merhabalar,
    Yazılarınızı ve cevaplarınızı okudum. En son Nisan ayında cevap vermişsiniz ama yine bir umut görürsünüz ve beni büyük bir dertten kurtarırsınız diye yazıyorum :)

    Erkek arkadaşımla yurtdışına çıkmayı planlıyoruz. 7 gece 8 gün güzel bir süre. İlk olarak prag'a mı gitsek diye düşündük. Daha önceki seyahatlerim ya turla ya da akrabalarla veya arkadaşlarla olduğu için nerden nereye nasıl gidilir bilemiyorum ve bununla ilgili açıklayıcı bir site de bulamadım.

    Mesela pragtan sonra nereye gidebiliriz? Ne kadar çok yer görsek o kadar iyi. Veya paris te olabilir gideceğimiz yer. Yorumlarınızda prag-viyana-budapeşte rotasını çizdiğinizi gördüm. En son dönüş uçağını budapeşteden alınca sorun çıkmıyor mu? Ya da vize alırken bunları belirtmek mi gerekiyoR? şehirler arası yolculuk çok mu maliyetli? Ya da bu yol güzergahlarıyla ilgili takip edip ilham alabileceğim önerebileceğiniz siteler var mı? Mesajımı görürseniz ve yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    iyi akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, mesajınızı gördüm merak etmeyin :) Umarım siz de yanıtımı görürsünüz.

      Prag-Viyana-Budapeşte, tur firmalarında Orta Avrupa olarak geçen ve hem yakınlığı hem de gezilecek görülecek pek çok güzelliği olması sebebiyle tercih edilen bir rota. Tabii ki çok daha farklı alternatifler de var. Prag-Berlin yapabilirsiniz mesela, Prag-Wroclaw-Krakow da enteresan bir rota olabilir. Yani aslında karar vermeniz gereken şey, ilk gidiş yerinizin neresi olacağı.

      Ne kadar çok yer görseniz o kadar iyi diye düşünmeyin, bir şehirde birkaç gün geçirmeden görmüş sayılmazsınız. 8 gün için bence 3 ülke neredeyse çok bile, zira yolu ve sonrasındaki yorgunluğu da göz önüne almak lazım. Sokaklarda boş boş dolaşacak zaman yaratın kendinize.

      Dönüş uçağını nereden alacağınız hiç fark etmez, istediğiniz yerden dönebilirsiniz. Bütçenize neresi uygunsa oradan dönün. Mesela Krakow'dan falan dönmek haliyle Berlin'den dönmekten daha pahalı olacaktır. Vize başvurunuzu en uzun kalacağınız yerden yapın (Prag için konuşursak Çek Cumhuriyeti'nden), uçak biletlerinizi, rotanızı gösteren konaklama ve ulaşım bilgilerinizi sunun yeter. Gittiğiniz yerden dönmek gibi bir zorunluluğunuz yok.

      Ulaşıma gelirsek, kesinlikle pahalı değil. Örneğin şu anda önümüzdeki hafta için Viyana-Prag otobüsüne baktım, direkt 15 Euro, bir aktarmalı 8 Euro falan. Berlin'e giderseniz tren kullanabilirsiniz, o da çok ucuz olmamakla birlikte erken alırsanız uygun fiyatlı olacaktır.

      Sonuç olarak; nereye gidip ne yapmak istediğinize karar verin, sonrasında kafanıza takılan her şey için beni burada bulabilirsiniz yine :)

      İyi yolculuklar şimdiden.

      Sil
  62. Merhaba. Verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkürler. Bize de yol gösterirseniz sevinirim. Ağustos ayında 4 kişi Avrupa gezisi yapmak istiyoruz. Güzergaha karar veremedik. Yeşil pasaportumuz var. Her şey içinde 10 gün için kişi başı 3 bin lira yeter mi? Konfor önemli değil. Gidiş geliş uçakla, orada da araba kiralamak istiyoruz. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Öncelikle araba kiralamadan bağımsız olarak söyleyeyim, yeter o para. Ancak tabii bayram dönemi planlıyorsanız biletlerinizi bir an önce alsanız iyi olur. Hostelde kalıp marketten leziz sandviçler hazırlayacak malzemeler alarak oldukça rahat bile çıkarırsınız. Böyle durumlarda çok kişi olmak daha uygun fiyatlı gezmeyi sağlıyor.

      Arabaya gelince, dar bütçede birkaç sıkıntı olabilir, şöyle ki;

      - Araba kiralarken teminat için kredi kartınızdan yüklü miktarda provizyon isterler. Teslim ettiğinizde geri alırsınız tabii ama hani maddi arka planınız yoksa sıkıntı olabilir.
      - Avrupa'nın büyük şehirlerinde park parası inanılmaz yüksek miktarlara ulaşabiliyor. Günde 20-30 Euro gömmeniz gereken günler olabilir. Bütün hostellerin otoparkı yoktur, hatta çoğunun yoktur, başka yerlere park edip para ödemeniz gerekebilir. Yanlış park ederseniz ceza kesilebilir, ödemeden kaçmayı düşünmeyin :)
      - Rotanızı başladığınız yerde bitirmek zorundasınız, bir şehirden alıp başka şehre bırakırsanız kira 2 katına falan çıkabilir.
      - Yaşınızı yazmamışsınız ancak belli bir yaştan (25 sanırım) küçükseniz kiralayamayabilir ya da ekstra ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz.

      Bence önce kabaca da olsa bir rota çizin, otobüsle 5 Euro'ya gidebileceğiniz şehirler arasında dolaşmak için araba derdi çekmezsiniz belki. Bir de böyle büyük planlar için bence en iyisi ilk adımı hemen atmaktır, gidiş dönüş biletlerinizi bir an önce alın, üzerinde düşündükçe gruplar dağılmaya eğilimli oluyor genelde :)

      Şimdiden iyi yolculuklar, sorularınız olursa buradayım.

      Sil
  63. Merhaba iyi günler öncelikle yazınızı çok beğendim. Bilgili olduğunuzu düşünüyorum ve bu yüzden size seyahat rotamı danışmak istiyorum. Haziran sonu Temmuz başı ortalama 10-12 günlük Avrupa gezisi planlıyorum. Interrail kullanmayı düşünmüyorum çünkü bahsettiğiniz gibi otobüs gibi alternatiflerle daha ucuza getirebilirim. Uçakla İstanbul --> Milano daha sonrasında tren veya otobüslerle o zaman hangisi daha ucuza denk gelirse Milano --> Venedik --> Floransa --> Roma'ya gitmeyi buradan şimdiden yine ucuza bir uçak bileti alıp Kopenhag'a geçmeyi Kopenhag'dan otobüs ile Malmö --> Stockholm yapıp İstanbul'a dönmeyi planlıyorum sizce makul bir rota mı? Maddi açıdan beni zorlar mı? Bir de Stockholm'den İstanbul'a ucuza uçak bileti bulamıyorum Temmuz'da olmasına rağmen :( İsveç İtalya Danimarka gerçekten görmek istediğim ülkeler benim yazdığıma alternatif mantıklı bir rota fikriniz olursa paylaşmanıza çok sevinirim. İsveç Danimarka yerine Hollanda üzerinden de bir rota olabilir. Eksik ve mantıksız yerler görürseniz onları da yazabilirsiniz. Şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Öncelikle moralinizi bozmak gibi olmasın ama özellikle yaz aylarında İskandinavya ve ucuz kelimeleri aynı cümle içinde kullanılamıyor :) Avrupa içinde ucuz uçuşlar var ama atıyorum, Roma-Kopenhag rotası illa hayal ettiğiniz kadar ucuz olmayabilir. Ekonomik olması açısından, İskadinavya'yı sonraya bırakıp oraya Almanya üzerinden gidip dönmeyi deneyebilirsiniz, daha ekonomik olur. Ya da İtalya'yı bir kenara koyup Hollandalı Almanyalı bir plan yapabilirsiniz. Bu tamamen bütçenize bağlı ama gereksiz pahalı rotalardan kaçınmak bir sonraki seyahatinizi daha yakın kılacaktır zannımca.

      Sil
    2. Ağır okul tempom sadece 2 ay tatile izin veriyor o da yaza -en pahalı döneme- denk geliyor maalesef. İtalya'ya Türkiye'den uygun bilet bulduğum ve gitmeyi çok istediğim için rotadan çıkarmayacağım ama İsveç konusunda haklısınız sanırım. İtalya-Danimarka arası da uygun biletler var ama Türkiye'ye dönüş pahalı oluyor. Siz Almanya-Türkiye uçuşu daha uyguna mı gelir diyorsunuz? Yani Kopenhag-->Hamburg vb bir plan daha mı makul? :))

      Sil
    3. Bir de kaç lira uçak biletine ucuz dersiniz? Mesela yaz zamanı için İstanbul-Milano ve Almanya-İstanbul için kaç liraya uçak bileti bulursam ucuza almışım demektir. İlk kez böyle bir seyahat planladığımdan gerçekten bilmiyorum :))

      Sil
    4. Almanya uçak biletleri genelde daha ucuz oluyor. Tabii Kopenhag için ucuz bilet bulmanız da olası ama atıyorum Köln'e ya da Hamburg'a uygun bilet bulursanız trenle kuzeye rahat gidersiniz. Tren de çok ucuz bir seçenek değil ancak yine ucuz biletler bulunabiliyor, hatta blablacar gibi mitfahren denen araba arkadaşlığı da bulabilirsiniz. Ben 1 Temmuz için Kopenhag, Hamburg ve Köln'den dönüş bileti ücretlerini karşılaştırdım, Almanya açık ara daha ucuz. Kopenhag'dan Köln'e gidişe baktım, henüz yaz tarihleri açılmamış ama maksimum 40 Euro'ya trenle gidebilirsiniz erken alırsanız.

      Türkiye'den yurt dışına en ucuz bilet artık 400 lira civarında, söylediğiniz destinasyonlara 600 civarına iyi fiyat derim, hele yaz için. Euro ve dolar fırlayınca biz de yenilmiş sayıldık :)

      Sil
    5. Kuzeye rahat gidersiniz demişim, güneye rahat dönersiniz demek istedim.

      Sil