17 Ağustos 2016 Çarşamba

Sokotra

“Ya ben bu blogu normal domaine taşıyayım en iyisi, arada tasarımı da süper yaparım” diyerek çıktığım yolda ne siteyi taşıdım ne de yazı yazdım. Çok başarılı bir süreç oldu anlayacağınız. Artık telafi vaktinin geldiğini düşünerek yine enteresan bir yerlere doğru gidelim istedim.

Bugün ziyaret edeceğimiz ada, “Dünyanın en ilginç 435434 yeri” temalı postlarda ağaçlarıyla kendine her zaman yer bulan, biyoçeşitlilik açısından zirveye ulaşmış, Arap Denizi’nin incisi Sokotra.

Kaynak: klik1.net


Somali’nin ucundan kopup gelmiş görünse de Yemen’e ait olan bu bölge, her türlü koruma listesinde tepeye oynuyor. İklim ve coğrafyanın beraberce çok ilginç işlere imza attığı Sokotra, özellikle ekoturizm severler için kaçırılmayacak bir fırsat. Zira adada pek fazla lüks otel yok, kamping alanları falan var. Yol yapımı adanın yapısını mahvettiği için ya 4x4’lerle ya da bisiklet ve motosikletlerle dolaşıyorsunuz genel olarak. Bence on numara!

Kaynak: kailas.it
Kaynak: socotra.info

Eski dönemlerden beri yazıtlarda ve haritalarda kendine yer bulan Sokotra, Hıristiyanlıkla oldukça erken zamanda tanışmış. Ancak sonrasında misyoner falan gelmediği için böyle biraz büyü, biraz İsa falan kendilerince bir dini yaşamışlar. Sonrasında tabii İslam gelmiş ve bütün ada Müslüman olmuş.

Kaynak: socotra-eco-tours
Ana karadan uzaklık, sıcak çöl iklimi ve dev kuraklıklar Sokotra’nın kendine özgü endemik türlerle kaplanmasını sağlamış. Sadece ilginç ağaçlar değil, kuşlar ve diğer hayvanlar arasında da yalnızca Sokotra’da bulunan endemik türler yer alıyor. Adadaki fauna arasındaki tek memeli de yarasalarmış. İngilizlerin yine tavşan, tilki falan getirip bütün adayı mahvetmemesi iyi olmuş.

Sokotra’nın ilginç canlılarından bir demet hazırladım size:

Ejder Kanı Ağacı

Kaynak: voyagenation-biegalskillc 
Kaynak: virallite.com
Kaynak: Wikipedia
Ağaca ismini veren reçine
Kaynak: scoopers.com
Çöl Gülü (Şişe Ağacı da deniyor)

Kaynak: ggpht.com 
Kaynak: publicbroadcasting.net

Kaynak: Pinterest

Kaynak: brittanica.com
Sokotra Narı

Kaynak: travel-tour-guide
Sokotra Sığırcığı

Kaynak: pbase.com
Sokotra Güneşkuşu 

Kaynak: freewebs.com
ve Sokotra Bukalemunu



Sokotra’da turist olarak en rahat Hadibo’da kalabilirsiniz. Buradan ada içindeki çeşitli doğa turlarına katılabilir; ağaç olsun kuş olsun görebilirsiniz. Ama kentten çok bir şey beklemeyin derim. Deniz kıyısında arkanızda dağlar varken güneşlenip sakinliğin tadını da çıkarabilirsiniz. Mevsim olarak da en uygun zaman kış ayları.

Kaynak: trekearth.com 
Kaynak: businessinsider

Peki, bu ilginç adaya nasıl gidiyoruz? Gidemiyoruz, çünkü şu anda Yemen’e ulaşılamıyor.  Normal şartlarda Yemen’in başkenti Sanaa’dan kolayca ulaşılan bu ada, Suudilerin Yemen hava sahasını kapatması ile zor gidilen bir yer haline geldi. Felix Havayolları adında bir firmanın BAE’den falan uçtuğu söyleniyor ama sitesinde yaptığım tüm aramalarda sayfa hata verdi.
Tabii yeterince cesursanız Aden Körfezi’ndeki Somali korsanlarından rica edebilirsiniz, hayat maceralarla dolu.

Kaynak: socotra.info

Belki de kimsenin gitmemesi daha iyi. Bırakınız yollar havalimanları olmasın, oteller açılmasın. Ağaçlar bizim varlığımızdan habersiz uzayıp dursunlar. Ne olur ki?

Kaynak: socotra.info

Dünyanın garip başka yerlerinde görüşene kadar, safar wanaagsan!

Kaynaklar:
Wikipedia
Wikitravel
http://www.felixairways.com/
http://whc.unesco.org/en/list/1263
http://socotra.info/


2 yorum:

  1. Hep dünyanın gizemli yerlerini merak etmişimdir ve ilgimi çekmiştir lütfen yazmaya devam edin paylaşımlarınız harika

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, beğenmenize sevindim :)

      Sil