12 Ocak 2011 Çarşamba

Bora Bora Adası

Bu yazımızda Pasifik’in derin, mavi sularında dolaşmaya devam ediyoruz. Teorik olarak popüler turistik yerleri yazmayı düşünmüyordum ancak pek sevgili bir arkadaşım rica edince kıramadım. Hem yeni yılın bu soğuk günlerinde böyle bir yolculuk hepimize iyi gelmez mi? Bu sebeple, Pasifik’in inci kolyesi Bora Bora’ya hoş geldiniz!


Pek çok insanın hayallerini süsleyen Bora Bora Adası, Pasifik’in tam ortasındaki Fransız Polinezyası’nın bir parçası. Hatta tam olarak Fransız Polinezyası’ndaki Sosyete Adaları’nın içindeki Leeward adalarına bağlı. Aşağıdaki haritada büyük kara parçalarıyla olan uzaklığını az çok görebilirsiniz. Daha ünlü bir ada olan Tahiti’ye nispeten daha yakın ki ulaşım da genelde Tahiti’deki başkent Papeete’den sağlanıyor.


Tarihine gelecek olursak, adaya ilk olarak Polinezyalı yerleşimcilerin 4. yüzyıl civarında yerleştikleri düşünülüyor. Adanın o zamanki adı “Vava’u”. Bora Bora da Tahiti dilinde “İlk Doğan” anlamına geliyor. Avrupalıların ilk olarak adayla tanışması 1722 yılında gerçekleşiyor. Ünlü kaşif James Cook 1777’de adaya ayak basıyor. 1822’de İngiliz Protestanlar adada bir kilise kuruyorlar, 1842’de ise ada Fransız korumasına geçiyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Pearl Harbor baskınının ardından savaşa giren Amerika bu adayı Pasifik üssü olarak kullanmaya başlıyor. Ada, depo olarak kullanılmasının yanı sıra bayağı da silahlandırılıyor taarruzlara karşı ancak adada herhangi bir çatışma yaşanmıyor.


Ada, mercan kayalıkları içindeki bir lagün halinde. Oluşumu volkanik, adanın en yüksek iki noktası da bu iki sönmüş yanardağ; Pahia ve Otemanu. Bu volkanik oluşum sebebiyle adada özel bir hayvan türü yer almıyor, bulunan tüm hayvanlar Polinezyalı ya da Avrupalı yerleşimciler tarafından getirilmiş hayvanlar. Bunun yanında büyük çeşitlilikte kuş cinsine ev sahipliği yapıyor Bora Bora. Ayrıca 500’e yakın balık ve kaplumbağa cinsi de adayı çevreleyen sularda yer alıyor.


Turistik bilgilere gelecek olursak; adanın iki mevsimi var, ıslak ve kuru mevsim. Islak mevsim (Polinezya Yazı) kasımdan nisana kadar sürüyor. Bu mevsimde yoğun yağmura ve fırtınaya eşlik eden 30 derecelik hava yüzünden ada minyatür bir sauna oluyor. Bu mevsimde gitmeniz tavsiye edilmiyor ancak turistik tesislerin bu dönemde epey daha ucuz olduğunu da unutmamak gerek. Kuru mevsim (Polinezya Kışı) ise mayıstan ekime kadar sürüyor ve turistik yoğunluk bu dönemde yer alıyor. Hava 24-28 derece arasında değişiyor. Tabii tropik fırtınalar gibi bir gerçeklik var ama Bora Bora’da kasırgaların dünyanın diğer tropik bölgelerinden daha çok olmadığı söyleniyor. Büyük zarar veren son kasırga 1982 yılında yaşanmış.


Adada lükse yeni anlamlar getiren oteller ve resortlar bulunuyor. Buranın ayırt edici özelliklerinden biri denizin üzerine yapılmış bungalov sıraları. Bu bungalovlarda kalırken hayatınıza değişik bir anlam katabilirsiniz. Altları cam olan bu bungalovlar hakkında söyleyebileceğim fazla bir şey yok, sizi hayal gücünüzle baş başa bırakıyorum.


Adanın elbette en büyük turistik olayı sualtı dünyası ve dalış etkinlikleri. Köpekbalığı ya da vatos beslemek gibi hayalleriniz varsa burası doğru yer. Ayrıca dünyada çok az bulunan siyah incileri de bu adada bulabilirsiniz. Güvenilir yerlerden almanız tavsiye ediliyor. Ancak ada çok güvenli, istediğiniz saatte istediğiniz yerde güvenle yürüyebilirsiniz.

Doğal güzellikler dışında adada görülebilecek çok fazla şey yok, 2. Dünya Savaşı döneminden kalan toplar ve bir kısım Polinezyalı yerleşimcilerin kalıntıları dışında.


Nasıl gidilir ve kaça patlar? Burası biraz zor bir konu. Epey uzak bir hedef Bora Bora adası. Adaya Tahiti Papeete’den ulaşabilirsiniz, gün içinde çeşitli uçuşları var. Tahiti’ye ise Paris’ten uçabilirsiniz. 1 Haziran 2011 tarihi için yaptığım araştırmada Paris – Tahiti arası Los Angeles aktarmalı gidiş dönüş 2.600$ gibi bir fiyata sahip. Aynı dönemde kaliteli bir otelin bungalovlarında bir gece kalış da yaklaşık 550$ civarında. Ama korkmayın! Paket turlar burada da yardımınıza koşuyor. İstanbul’dan yola çıkan paket turla 6 gecenizi Bora Bora adasında bungalovların üzerinde geçirmek size sadece 5.500$’a mal olacak. Elbette cruise ile gitme şansınız da var, bu durumda 15 günlük gezi minimum 3000 $ tutacaktır. Bu gezide Papeete’ye kadar uçakla gidip gemiyle çevre adaları ve Bora Bora’yı gezebilirsiniz.


Sonuç olarak bayağı masraflı bir gezi sizi bekliyor ancak fiyatları umursamayan bir insansanız paranızı harcayacağınız en iyi tatil seçeneklerinden biri olabilir.
Dünyanın başka bir yerinde görüşene kadar, Bonan vojaĝon!

Kaynaklar:
Wikipedia
www.airfrance.com

2,5 yıl sonra edit: Zaman içerisinde bu yazı en çok hit alan yazı oldu. Popüler yer yazmanın getirisi bu işte, bol bol tıklanıyor. "Bora Bora nerede, nasıl gidilir" temalı keywordlerle araştırdığınız bu güzel adacığa umarım hepiniz gidebilirsiniz. En başta bahsettiğim arkadaş henüz gidemedi mesela. Siz farklı olun, paranız olduğu anda gidin. Tek başınıza bile olsanız, hayalinizdeki yere gitmeyi ertelemeyin. Benden söylemesi...

2 yorum:

  1. Bora bora adalarında 2. Dünya savaşı sırasında yaşanan aşk hikayesini anlatan bu kitap okudum ve merak edip araştırdım güzel bi yazı olmuş

    YanıtlaSil
  2. Merhaba sizi takibe aldım, sizi de beklerim.

    YanıtlaSil