16 Haziran 2011 Perşembe

Athos Dağı (Aynoroz)

Uzun zamandır yazmadığım bir gerçek ama sanılmasın ki içimdeki "gitme" aşkı azaldı. Bu kadar uzun süre yazmamanın diyeti olarak bu sefer gerçekten de gidemeyeceğim bir yer yazmaya karar verdim. Hem de o kadar yakın olduğu halde...



Yunanistan'ın doğusundaki Halkidiki yarımadasında bulunan Athos dağı ve yarımadası, sanırım asla gidemeyeceğim bir yer. Çünkü maalesef kadınların girmesi yasak!


Athos dağı Yunanistan'ın "tapınmaya adanmış kutsal dağı" olarak geçiyor. Bölgenin özerk bir yapısı var, politik olarak Dışişleri Bakanlığı'na, dinsel olarak da İstanbul Patrikliği'ne bağlı. Bölgede 20 manastır bulunuyor. Bu manastırlarda keşişler ve çalışanlar komünal bir yaşam sürüyor.


Bölgeye karayolundan ulaşım bulunmuyor, ancak deniz üzerinden ulaşılıyor. Ancak gidip herhangi bir tekneye bindiğinizde bu kutsal ve kadınsız bölgeye hemen girebileceğinizi sanmayın. Zira her gün sadece 100 "erkek" bölgeye giriş yapabiliyor. Önce Selanik'ten randevu ve pin kodu, ardından limanın oradaki bürodan giriş izni almanız gerekiyor. Hele yabancıysanız bunların yanında kendi konsolosluğunuzdan tavsiye kağıdı, Yunanistan Dışişleri bürolarından izin kağıdı gibi şeyler almanız gerekiyor. Yani bu kutsal bölgenin huzurunu bozmamak için yalnızca erkek olmanız yetmiyor.


Bölgenin tarihine bakacak olursak, dağ ve yarımada adını Trakyalı bir devden alıyor. Poseidon'a dev kayalar fırlatmak gibi garip bir hobi edinmiş olan bu dev, kayayı denize düşürünce Athos dağının oluştuğu söyleniyor. Diğer bir söylenceye göre, tam tersi olarak Poseidon Athos'a dev bir kaya fırlatıyor ve Athos'un altında kaldığı bu dev kaya Athos dağı oluyor.


Adanın kutsal olmasının sebebi ise, söylencelerde Meryem Ana'nın kötü bir deniz yolculuğundan sonra bu güzel bölgede karaya çıkması ve bölgeyi çok beğendiği için tanrının burayı ona hediye etmesiyle yarımadanın "Bakire Meryem'in Bahçesi" olarak anılmayı başlaması. 10. yüzyıldan sonra manastırlar yapılmaya başlanıyor. İlk dönemlerden beri keşişleri huzuru ve adanmışlığı için kadınların girmesi yasaklanıyor. Ancak yine de II. Dünya Savaşı'nda Yahudi ailelere evsahipliği yaptığı söyleniyor.


Diğer bir enteresan olay ise 1930'larda Miss Europe seçilen Aliki Diplarakou'nun erkek kılığında bölgeye gizlice girmesi... Elbette bu olay büyük gürültü kopartıyor ve Time dergisinde kendine yer buluyor. Ayrıca 2003 yılında Avrupa Parlamentosu "cinsiyet eşitliğine karşı olduğu için" bölgedeki kadınsızlık durumunun kaldırılmasını teklif ediyor. Ama şu ana kadar böyle bir sonuç çıkmadı.

Ayrıca bölgenin UN Dünya Mirası listesinde olduğunu da eklemek gerekiyor. Bölgenin kutsal durumu ve savaşlardan görece olarak dokunulmaz kalması tarihi ve muhteşem sanat eserlerinin, metinlerin ve ikonların burada bolca bulunmasını sağlamış.


Gödüğünüz gibi aslında çok yakın ama inanılmaz uzakta bir yer Athos Dağı. İlgi duyanlar benim yerime de gezsin, sonra gelip anlatsın lütfen.

Kaynakça:
Wikipedia
http://www.inathos.gr

6 yorum:

  1. Gidilmeyecek bir yer değil aslında. Otobüsle Selanik. Selanikten Chalkidiki-Ouranapolis e gidip hem güzel bir tatil yapıp(denizi de güzel ve fiyatlar uygun), merkezden kalkan tekne turlarıyla athos dağını görebilirsiniz. Tek tek gidemeseniz de hatırı sayılır bir şekilde yaklaşıyorsunuz. Eğer manastırlar olmasa bu kadar korunmazdı, ve böyle güzel kalmazdı.
    http://erkenemekli.blogspot.de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giremediğimiz manastır bizim değildir! :)
      Evet, yakınına gitmek mümkün ama bir kadın olarak bayağı gidilemeyecek bir yer bence.

      Sil
  2. komunyal yaşam olduğunu sanmam aksine katı bir hiyeraşi var yemek düzenlerine bakarsan anlarsın. masada farklı kıyafetten biri yok. ayrıcada huzurlu yemeğin güzel neden gelip biri görsün ki? dıs dünya çok mu iyi ne liberaller toplumları ne hale soktular kendileri sınıf yönetme düzenin nasılda kılıflarla ördüler. bunun içinde sağ var zaten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komünden kastım bir arada, ortak ve paylaşılan bir hayattı aslında. Kilise olduğu için zaten hiyerarşi olmaması imkansız. Onun dışında, sonraki cümlelerde ne anlatmaya çalıştığınızı tam anlamadım doğrusu.

      Sil
  3. Çok bilgilendirici bir yayın olmuş. Kaynak göstererek alıntı yapabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki, mutlu olurum. Sevindim beğenmenize.

      Sil