9 Nisan 2020 Perşembe

Tokelau


Gidemediğim Yerler’de bir ilk! Sonunda hiç kimse hiçbir yere gidemiyor :)

2020 yılına damgasını vuran Covid-19 salgınıyla hepimiz evlerde karantinaya aldık kendimizi. Dedim şöyle uzak, tropik bir yer yazayım da insanların gözü gönlü açılsın. O zaman en uzağa gidiyoruz!

Pasifik Okyanusu’nun ortasında, denizden en yüksek yeri denizden 5 metre olan, gerçekten de pek gidilemeyen, Yeni Zelanda’ya bağlı ada ülkesi Tokelau’ya hoş geldiniz!
Fakaofo Atolü - Kaynak: Wikimedia
Bizim kullandığımız atlaslarda Pasifik Okyanusu iki kenara bölünmüş olduğu için büyüklüğünü maalesef çok tasavvur edemiyoruz. Ama çok büyük. Dev gibi yani, inanılmaz büyük. Bu büyük okyanusda dağılmış bir sürü adacık, takımada, onların oluşturduğu ülkeler var. Dana önceki yazılarımdan Vanuatu ve Fiji de bu ülkeler arasında yer alıyor.

Pasifik gerçekten çok büyük. Rusya gibi bunu da tam anlayamıyoruz.

Tokelau, bahsi geçen ada ülkeleri arasında en miniklerinden biri. Küçük bile diyemiyorum, minik. Üç tane mercan atolü üzerine kurulmuş bu ülkede toplam 1.500 civarı insan yaşıyor, her mercan adasına yaklaşık 500 kişi düşüyor.

Yeni Zelanda’ya bağlı olsa da “özgür ve demokratik bir ulus” olan Tokelau’nun dünyaca ünlü bir özelliği de enerjisini %100 oranında güneşten sağlayan ilk ülke olması. Ülkenin toplamda 10 km2 olmasının bunda etkisi elbette vardır ama önemli olan vizyon tabii.

Polinezya dilinde Tokelau “Kuzey Rüzgarı” anlamına geliyor. Bayrakları da Polinezyalıların Pasifik’i fethettikleri kanoları barındırıyor. Moana’yı izlediyseniz bu kanoları görmüşsünüzdür, zaten filmin ünlü müziklerini yapan grubun üyelerinden biri de Tokelau asıllı.

Bayrağın güzelliği...

Tokelau ülkesini oluşturan 3 mercan adasının isimleri Atafu, Nukunonu ve Fakaofo. Haliyle yaşam balık ve hindistancevizi ekseninde dönüyor. Adaların Formula 1 pistlerine benzeme sebebi mercan atollerinin genel olarak volkan ağızlarında oluşması.

Fakuofo - Nukunanu - Atafu
Bu adalarda uzun zamandır insan yerleşimi bulunuyor ama tabii ki bir Avrupalı ayak basmadan hiçbir yer keşfedilmiş sayılmadığı için 1765’te John Byron tarafından keşfedildiği söyleniyor. Ondan sonra ara sıra gemiler uğruyor, adada ufak tefek yerleşimler keşfediyorlar, yerlilerle iletişim kuruyorlar falan. Ve tabii ki 1863’te köle tacirleri geliyor ve adadaki neredeyse tüm erkekleri alıp götürüyorlar. Tabii ki köle olup giden insanlar her türlü hastalıktan ölüp gidiyor ve ancak birkaç tanesi evlerine dönebiliyor.

1841'de Birleşik Devletler Keşif Birliği çizimiyle Fakaofo Yerlileri - Kaynak: Wikimedia
Sonrasında ABD ada üzerinde hak iddia ediyor, daha sonra yönetim Yeni Zelanda’ya geçiyor. Ve Tokelau günümüzde Samoa ile güçlü ilişkiler içinde, seçimleri düzgün, enerjisi yenilenebilir, suç oranı az, hapishanesi olmayan güzel bir ülke olarak geliyor. Ama tabii ki küresel ısınma yüzünden sular yükselecek ve en yüksek yeri 5 metre olan bu adanın sakinleri bir gün yuvalarını terk etmek zorunda kalacak.

İster istemez her yer denize sıfır... - Kaynak: tepapa.govt.nz

Tokelau’nun ihraç kalemlerinden birini posta pullarının oluşturduğunu da eklemeden geçmeyelim.

Kaynak: Ebay
Tokelau’nun verdiği ilginç bir karar da saat dilimini değiştirmek olmuş. ancak bizimki gibi yaz saati - kış saati ekseninde değil, komple günü değiştirmişler. 2011 yılında GMT -11’den +13’e zıplamışlar, bu yüzden 29 Aralık’tan direkt olarak 31 Aralık’a geçmişler. Böylece kardeş Samoa ile aynı saat diliminde yer almışlar.


Tokelau bir de beleş domain verme hizmetiyle ünlü. Web siteniz için .tk uzantısını www.dot.tk adresinden edinebilirsiniz.Tabii aradığınız her şeye “not available” diyecek ama olsun.

Peki, Tokelau’ya nasıl gidilir? Gidemiyoruz maalesef ciddi ciddi. Zaten evden çıkmak yasak, o ayrı ama Tokelau’ya gitmek de gerçekten zor.

Öncelikle Yeni Zelanda vizesi alacaksınız. Yeni Zelanda konsolosluğuna “Tokelau’ya gideceğim ben” dediğinizde zaten deli olduğunuz gerekçesiyle ret verecek ama hadi diyelim verdi vizeyi. Öncelikle Samoa’ya gitmeniz lazım. İstanbul - Apia arası uçuş fiyatı, 2021 Mart ayı için 12.000 lira civarı ve gidiş 38, dönüş 40 saat civarı sürüyor. Ama yapılır, neden yapılmasın? Zor olan kısmı bu değil zaten. Samoa’dan Tokelau’ya ancak gemiyle geçebiliyorsunuz. Bu gemi haliyle cruise gemisi değil, daha ziyade tekne, yolculuk 24-36 saat arası sürüyor, uyku tulumunuzu da kendiniz getiriyorsunuz. Ama yolcular için 1 tane tuvalet varmış, rahat olun. Bir de bu gemi 2 haftada bir var, o yüzden planlarınızı ona göre yaparsanız iyi olabilir. En kötü Samoa’da kalırsınız gerçi, o da yeterince güzel.

Bahsi geçen gemi arkadaki - Kaynak: dfat.gov.au
Tokelau’da bir (1) tane otel bulunuyor. Luana Liki Hotel isimli bu otel Nukunonu adasında. Anladığım kadarıyla tek restoran da orada bulunuyor. Atafu’da bir de misafirhane varmış. Ama eminim gittiğinizde pansiyoner olarak yanında kalabileceğiniz bir aile bulursunuz. Sonra Tokelau’nun güzelliğinin tadını çıkarırsınız.

Tek otel dediysek kötü otel demedik. - Kaynak: Tripadvisor
Gidemeyeceksiniz ama olsun, aklınızda hayallerinizde artık Tokelau'nun da ufak da olsa bir yeri var. Çünkü gitmesek de görmesek de çok güzel ve yok olmanın eşiğinde...


Dünyanın daha saçma bir yerinde görüşene dek, Toe fetaui!

Kaynaklar:
https://www.tokelau.org.nz/
Wikivoyage
Wikipedia
http://www.dot.tk/
http://www.tokelau.com/

2 yorum:

  1. Merhabalar blog yazılarınızı beğenerek okuyorum. Şu koronavirüs zamanında müsait olduğunuzda daha fazla keşif yapmamızı sağlarsanız sevinirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Haklısınız, en yakın zamanda yeni bir yazı lazım. Mutlu günler :)

      Sil